Комисията за защита на конкуренцията започва разследване срещу двете компании

...
Комисията за защита на конкуренцията започва разследване срещу двете компании
Коментари Харесай

КЗК ще разследва „Сакса“ и „Инса ойл“ за картел при горивата

Комисията за защита на конкуренцията стартира следствие против двете компании „ Сакса “, която е показана посредством веригите бензиностанции „ Круиз “, и „ Инса ойл “. Двете компании публично бяха упрекнати за спекулата с горивата отпреди няколко дни и от финансовия министър Асен Василев в изявление за bTV. Часове след неговото изявление регулаторът се включва със стартирането на публична процедура против тях и показва, че може да се направи основателно съмнение за съществуване на картел сред тях.

За бензина стана ясно - „ Инса ойл “ и „ Сакса “ са двете вериги бензиностанции, които са вдигали цените нагоре, без да има причина за това “, сподели в неделя вечер Василев.

Комисията за защита на конкуренцията стартира обзор на пазара на горива два дни след големите опашки, формирани на десетки бензиностанции в страната. В формалното си известие през днешния ден регулаторът показва, че от началото на годината се следи непрекъснато нарастване на цените на дребно в страната, като най-сериозен растеж е регистриран в интервала 2- 3 март. Според Комисия за защита на конкуренцията тогава междинната цена на бензин А95 доближава 2.78 лева./л, а на дизела - 2.82 лева./л.

През обсъжданията интервал най-високи ценови стойности са следени точно на бензиностанции от веригите „ Круиз “ и „ Инса ойл “, като на 2 март на бензиностанция „ Круиз “, междинната цена на литър гориво е била 3.14 лева./л. за бензин А95 и 3.13 лева./л. за дизел. На бензиностанции от веригата „ Инса ойл “ на 3 март междинната цена на бензин А95 и дизелово гориво е на цена от 2.98 лева./л.

След разбор на получените сигнали и мнения, може да се направи основателно съмнение за съществуване на неразрешено картелно съглашение, неразрешено от Закона за защита на конкуренцията от страна на двама търговци на горива, опериращи вериги от бензиностанции - сдруженията „ Сакса “ ООД и „ Инса ойл “ ЕООД “, показва Комисия за защита на конкуренцията.

Регулаторът показва, че за двете сдружения са събрани данни, че във въпросния интервал безпричинно са определяли /фиксирали/ продажни цени за крайни клиенти, от което е налице ограничение или нарушение на конкуренцията на съответния продуктов и географски пазар. Това тяхно държание може да бъде ориентирано към осъществено нарушаване на антитръстовите правила по член 15 от Закон за защита на конкуренцията, което държание има за цел или резултат попречване, ограничение или нарушение на конкуренцията на съответния пазар.
Проверка и за олиото
Антимонополният орган ще ревизира и производителите и търговците с хранителни артикули от първа нужда за вероятно съществуване на антитръстови нарушавания или нелоялни търговски практики. Това се случва откакто цените на олиото стигнаха до 7 лева за литър предходната седмица тук-там, а в събота жители всеобщо се презапасяваха с олио, оповестено на промоционална цена от огромна верига хипермаркети в страната.

Комисия за защита на конкуренцията има данни за нарастване на цените на артикули от първа нужда и задържане на доставките от страна на доставчиците, съответно за слънчогледово олио за българския пазар. Това основава подозрения за вероятно недобросъвестно държание от страна на предприятията, участващи във веригата за разпространяване и продажба на хранителни артикули, което може да докара до ограничение или нарушение на конкуренцията в страната и да засегне потребителите. Всичко това се отразява на търсенето и основава безпокойствие у потребителите със подозрения за недостиг на тези артикули.

Нарушенията на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) може да се показват както в съществуването на неразрешени съглашения и съгласувани практики сред тези предприятия, по този начин и в разпространяването на рекламно-информационни материали за предлагането например на слънчогледово олио, макар неналичията или незадоволителните складови наличия на продукта при търговците на дребно, както и друго непозволено държание, представляващо нелоялна конкуренция.

Повишаването на цените на избрани артикули би могло да съставлява нарушаване, единствено в случай че не се дължи на пазарните процеси, като например повишение на търсенето или на цената на индустриалните първични материали, а е резултат от в съгласие или координирано държание на пазарните участници или корист с господстващо или монополно състояние, припомнят от Комисия за защита на конкуренцията.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР