Комисията за защита на конкуренцията започва проверка на пазара с

...
Комисията за защита на конкуренцията започва проверка на пазара с
Коментари Харесай

Акция на КЗК в млекопреработвателните сдружения, от бранша питат ще влязат ли с полиция и във веригите

Комисията за защита на конкуренцията стартира инспекция на пазара с млечни артикули, оповестиха от регулатора. И по-конкретно образува  срещу сдруженията " Асоциация на млекопреработвателите в България " и  " Национална асоциация на млекопреработвателите ". От сектора обаче дефинират мярката като непропорционална и питат дали същите инспекции ще се създадат и във веригите за хранителни артикули.

Поводът за инспекциите:

За интервал от една година се следи внезапно повишаване на цената на кравето сирене, като през март 2023 година то доближава пикови стойности. Към 8 март 2023 година цената на едро е на междинна стойност от 11,42 лева за кг, а междинната цена на дребно доближава 17,85 лева за кг. На годишна база се следи растеж при цените на едро от 32 %, до момента в който при цената на дребно покачването е с 45 на 100.

Наблюдава се съществено нарастване при безспорната стойност в разликата в цената на дребно и цената на едро на кравето сирене през обсъждания интервал. През 2022 година разликата е в интервала от 3,69 лева до 5,40 лева за 1 кг., а през 2023 година е в интервала от 5,51 лева до 6,43 лева за 1 кг.

За година внезапно се повишава и цената на едро и дребно на кашкавал " Витоша " и по съответно през 2022 година и началото на 2023 година, като към 8 март 2023 година цената на едро доближава междинни стойности от 18,17 лева за кг, а междинната цена на дребно доближава 25,85 лева за кг. На годишна база се следи растеж при цените на едро от 31 %, до момента в който при цената на дребно покачването е с 38 на 100.

" Ел Би Булгарикум " намалява доста цените на сиренето и кашкавала

Новото управление е сключило нови контракти за доставка на мляко с български производители

Комисия за защита на конкуренцията регистрира и тук съществено нарастване при безспорната стойност в разликата в цената на дребно и цената на едро на кашкавал " Витоша " през обсъждания интервал. През 2022 година разликата е в границите на към 5 лева за 1 кг., като през 2023 година доближава до 7,68 лева за 1 кг.

" Взаимната причинност на цената на дребно и тази на едро постанова, като първа стъпка, процесът на нарастване на цената да бъде проследен надолу по дистрибуционната верига ", означават от Комисия за защита на конкуренцията. В тази връзка Комисията регистрира съществуването на редица медийни репортажи, отразяващи мненията на сдружения търговци на едро, ръководещи верига-магазини, че нарастването на цените на млечните артикули е подбудено от доставната им цена и това, че стоките идват на по-високи цени от самите производители, които имат по-високи разноски. Твърди се също, че отговорни са огромните търговски вериги, само че " съгласно статистиката цените на храните за 2022 година са увеличени с 28% още при производителя ", разяснява Николай Вълканов от Сдружението за съвременна търговия.

Според регулатора за покачването на тези цени безспорно оказват въздействие повече от един от ценообразуващите фактори, както и интернационалната конюнктура. В тази връзка, Комисията проучила цените на горивата, електрическата енергия и природния газ, защото те са едни от главните ценообразуващи детайли, оказващи въздействие, както върху цените на едро, по този начин и върху цените на дребно на питателните артикули. Оказало се, че покачването на цената на едро и дребно на питателните артикули, включително краве сирене и кашкавал, чисто обективно не намира пазарна аргументация в тези фактори.
 ДКК: Директорът на
ДКК: Директорът на " Ел Би Булгарикум " е освободен поради занижено качество на закупуваната суровина

Позицията на притежателя на предприятието

Комисия за защита на конкуренцията е на мнение, че би трябвало да се откри дали не са налице спомагателни, непазарни фактори, ограничаващи конкуренцията, които да водят до повишение на цената на едро на млечните артикули.

Комисията регистрира съществуването и на предишно откритите картелни съглашения от производители и търговци на едро в хранителния бранш чрез представляващите ги браншови сдружения. Според регулатора се откроява засилената роля на браншовите сдружения, които сплотяват забележителен брой пазарни участници - производители и млекопреработватели. Например членовете на едно от най-големите сдружения " Асоциация на млекопреработвателите в България ", са общо 82 производителя и млекопреработвателя на територията на страната. Друго съдружие със доста наличие в общественото пространство е " Националната асоциация на млекопреработвателите ".

" Това отделяне на отраслови обединявания за отстояване правата и ползите на производителите по отношение на останалите участници по веригата за доставяне е обяснимо с оглед съществуващото противоречие при пазарната мощ на обособените равнища на дистрибуция ", считат от Комисия за защита на конкуренцията.
 Уволниха шефа на
Уволниха шефа на " Ел Би Булгарикум " след решението му за фрапантно понижаване на цените

Какви са претекстовете?

Отговорът на сектора:

" След последните две седмици и медийната шумотевица, която се подвигна по отношение на високите цени на млечните артикули и това, че в последна сметка ние сигнализираме, че във веригите е казуса и там има съществени надценки на които се работи - до 100% ", сподели пред money.bg ръководителят на " Националната асоциация на млекопреработвателите " Владислав Михайлов. 

Според него това, което се прави като ограничения е вярно, тъй като би трябвало да има надзор.

" Година и половина на повишаване нищо не се вършеше, а в този момент се влиза с полиция в офисите на сдружения с нестопанска цел, вършат се обиски и се изземат документи, а това е тотално погрешно нещо. За мен това е пресилена и непропорционална мярка. И въпросът е дали ще го създадат по същия метод и във веригите и в Сдружението за Модерна търговия ", сподели Михайлов.

Той акцентира, че през януари и февруари има поевтиняване на главната суровина за сиренето и кашкавала.

" Цените към веригите действително от млекопреработвателните предприятия спаднаха с сред 3 и 5 лева на кашкавала и 2-3 лева на сиренето. Аз персонално в комерсиалните вериги очевидно понижаване на цените не виждам ", сподели още Михайлов.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР