Комисията за защита на конкуренцията започна проверка в различни асоциации,

...
Комисията за защита на конкуренцията започна проверка в различни асоциации,
Коментари Харесай

Изчезнали са 2,5 млн. яйца внос от Украйна, алармират от Съюза на птицевъдите

Комисията за защита на конкуренцията стартира инспекция в разнообразни асоциации, търговски вериги и компании от хранителния отрасъл поради високата инфлация. Според ведомството има съображение да се предявяват изказвания за нарушение на конкуренцията, тъй че цените да се подвигат повече от нужното съгласно пазара.

В тази връзка потърсихме ръководителя на Съюза на птицевъдите в България Ивайло Гълъбов. Сдружението е едно от проверяваните, като представители на Комисия за защита на конкуренцията са влезнали в него и са иззели документи съпроводени от полицията.

Той съобщи, че Съюзът на птицевъдите ще внесе искане за инспекция от Агенцията по сигурност на храните. По данни на сдружението у нас са импортирани 2,5 млн. яйца от Украйна, които не се продават в комерсиалните обекти. От Съюза подозират, че има нарушаване по тяхното разпространение и те се маркират с различен генезис.

От Съюза на птицевъдите обявиха, че са едно от сдруженията, проверявани от Комисията за защита на конкуренцията поради подозрение за картел и оттова - повдигане на цените. По данни на сдружението от проверяващите е конфискувана единствено обществена информация - данни на Евростат и на Министерството на земеделието. Оттам не чакат да бъдат глобени.

Ето какво сподели Ивайло Гълъбов пред Българска национална телевизия:

Какви са основанията за инспекция в Съюза?

 Основанията за инспекциите, съгласно връчената заповед на Комисията за защита на конкуренцията, са констатирането на нелоялни търговски практики при визитите на цялата комерсиална верига. Ние в Съюза на птицевъдите нямаме никакво отношение към търговията на яйца и пилешко месо в България. Сдружение с нестопанска цел сме, което е записано в публичен интерес, с цел да пази ползите на членовете, а членовете ни са по-голяма част от производителите на пилешко месо и яйца в България. Най-малко влияем на пазара на търговията в България на първоначални артикули от птици.

Правени ли са инспекции на вашите членове, на компаниите поотделно?

 Правени са инспекции на нашите членове, несъмнено. Проверките по компаниите са изцяло естествени в резултат на публичния интерес и на фокуса, който беше притеглен на обществото и на администрацията, за по-високите цени и инфлацията в страната. Както в многото наши изказвания, ние постоянно сме давали информация и прогнози във връзка с цените, които са в отговор на публичния интерес. Други мнения във връзка с цени в нашата браншова организация не се вършат, тъй като нямаме такива функционалности.

Какъв вид документи са конфискувани?

 При направената инспекция бяха конфискувани документи, които съдържат социална информация, която съставлява разбори и надлежно цени от агростатистиката, оповестена от Министерството на земеделието, статистиката на Евростат. Една от нашите задания е тази пазарна информация да предоставяме на нашите членове, с цел да имат настояща информация по какъв начин се движи бизнесът.
Разбира се, Комисията несъмнено има съображение да направи всеобхватни инспекции, оказахме цялостно подпомагане, надяваме се че в протокола, който чакаме скоро да ни бъде връчен, няма да бъдат установени никакви нарушавания в нашата активност, която е изцяло транспарантна. На днешното общо заседание на Съюза на птицевъдите, в случай че бяха пристигнали да направя инспекция, щеше да заварят съвсем цялата администрация, представители на Министерството на земеделието, представители на Агенцията за сигурност на храните, на Държавен фонд " Земеделие " и 90% от птицевъдния бизнес в страната.
Нашата организация няма от какво да се тормози, ще окажем цялостно подпомагане. Нещо повече, надяваме се инспекциите да продължат, с цел да се изпълнят функционалностите вменени на Комисията за защита на конкуренцията, тъй като по наши сведения, на следващия ден ще създадем и питане към Агенция митници за последните няколко дни в границите на тази седмица в България са влезнали към 2,5 млн. яйца за консумация, които по партньорска стратегия влизат от трети страни каквато е Украйна - при технологии, които не дават отговор на европейските. Няма неприятно да влизат такива яйца в страната, само че ние в комерсиалната мрежа не виждаме 30% от яйцата да са украински. Именно това ни дава съображение да отправим сигнал към Агенцията за сигурност на храните - да ревизира от влизането на гранично-контролните пунктове до съответния регистриран склад и по-късно до комерсиалните вериги къде отиват тези яйца.

Досега глобени ли сте във връзка с конкуренцията от комисията?

 Съюзът на птицевъдите не е глобен, само че нашите членове са глобени преди 15 години, когато по сходен сюжет, при неочаквана инспекция откриха, че се водени диалози при необятна среща, имахме сходен случай. Оттогава сме извънредно деликатни, от този момент на обществените ни срещи не се разясняват цени, даже с осведомителна цел.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР