Комисията за защита на конкуренцията установи картел за манипулиране на

...
Комисията за защита на конкуренцията установи картел за манипулиране на
Коментари Харесай

КЗК установи картел при санирането на блокове в Пловдив |

Комисията за защита на конкуренцията откри картел за манипулиране на публичната поръчка от 30 компании, взели участие в санирането на блокове в Пловдив по Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания. Десетина от тях са пловдивски. Разследвани са общо 38 компании и/или обединявания.

От Комисия за защита на конкуренцията прецизират, че в интервала 1 октомври 2015 – 26 юни 2017 година компаниите са пристъпили член 15, алинея 1 от Закона за защита на конкуренцията – за възбрана на всевъзможни съглашения за ограничение или нарушение на конкуренцията посредством директно или индиректно установяване на цени и други търговски условия.

" В рамките на изследването Комисия за защита на конкуренцията откри, че участниците са се споразумели по отношение на разпределянето на обектите, възлагани в процедурата, както и по отношение на цените, които да предложат на възложителя. Споразумението има за цел цялостно попречване на конкуренцията при подаването на предложения в процедурата като дефинира печелившия участник по всяка обособена позиция и по този начин предопределя избора на възложителя ", изясняват от комисията.

Уточнява се, че изводите на Комисия за защита на конкуренцията се основават на събрана електронна преписка сред участниците, информация и доказателства от възложителите, както и от самите участници.

Комисия за защита на конкуренцията е освободила от глоба един от участниците в картела и е понижила на половина санкцията на различен поради подпомагане от страна на двете компании в следствието.

" Дружествата са подали искане и доказателства в границите на Програмата за освобождение от санкция/намаляване на наказания при положение на присъединяване на дружество в скришен картел, които са подкрепили установяването на осъщественото нарушаване ", показват от комисията.

Общият размер на наложените наказания е 388 687 лева
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР