Комисията за защита на конкуренцията спира обществената поръчка за доставка

...
Комисията за защита на конкуренцията спира обществената поръчка за доставка
Коментари Харесай

КЗК спря търга за доставка на нови влакове на БДЖ

Комисията за защита на конкуренцията стопира публичната поръчка за доставка на 42 нови влака за " БДЖ-Пътнически транспорти ", научи OFFNews.
 Дори и най-новите влакове на БДЖ - Сименс Дезиро към този момент са рискови  Нова покруса се размина по знамение: Локомотив на БДЖ стартира да се разпада при скорост 130 км/ч
Търгът с бюджет от 675 милиона лв. бе подготвян в продължение на две години, само че все пак в последна сметка в него бяха заложени меко казано странни условия.

В БДЖ през днешния ден е получено съобщение от антимонополния орган с произлязъл номер ИС - 1155/КЗК-877/2108 година за формирано произвеждане по тъжба против публичната поръчка и на съображение на член 203 алинея 3 от Закона за публичните поръчки това стопира процедурата, считано от момента, в който БДЖ е получила писмото от Комисия за защита на конкуренцията.

Жалби против тръжните правила в антимонополното ведомство внесоха водещите международни производители на влакове - немският колос " Сименс " (две жалби), чехите от " Шкода " и китайската държавна компания CRRC (China Railway Rolling Stock Corporation).

Именно " Сименс " и " Шкода " са главните снабдители на преносим състав за БДЖ в исторически проект, а китайската CRRC предложи по време на служебното държавно управление с изключение на да достави влакове у нас и да сглобява част от тях в България. 

Водещите международни компании обаче останаха неприятно сюрпризирани от изискванията на многомилионната социална поръчка на жп компанията, която е към момента ръководена от център-нападателя дилетант Владимир Владимиров.

Въпреки изхарчените десетки хиляди левове за консултанти и адвокатски фирми, в последна сметка поръчката бе написана за мудни, енергоемки, остарели и неуместни влакове. Финансовата скица също е неуместна. Планирано е сервизът на новите влакове, които биха пристигнали най-рано през 2024 година, да се заплаща с парите от дотацията, която БДЖ получава по контракта за даване на социална услуга. Тук обаче казусът е, че този договор изтича и въобще не се знае дали ще бъде даден още веднъж на БДЖ или на различен пътнически транспортьор.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР