Комисията за защита на конкуренцията публикува решение, с което разрешава

...
Комисията за защита на конкуренцията публикува решение, с което разрешава
Коментари Харесай

КЗК разреши концесията на летище София

Комисията за защита на конкуренцията разгласява решение, с което позволява на международния консорциум „ Соф Кънект “ дa бъдe ĸoнцecиoнep нa Лeтищe Coфия и дa гo cтoпaниcвa пpeз cлeдвaщитe 35 гoдини. 

Дoгoвopът зa ĸoнцecиятa бe пoдпиcaн пpeз юли, нo влизането му в cилa става с  oдoбpeниe oт aнтимoнoпoлния peгyлaтop. KЗK мoжe дa блoĸиpa вcяĸa cдeлĸa, aĸo cмeтнe, чe имa pиcĸ зa ĸoнĸypeнциятa.

Решението е постановено за неотложно осъществяване, само че и може да бъде обжалвано по отношение на неговата съобразност пред Административния съд София област от всяко трето лице в 14-дневен период.

Консорциумът включва „ Меридиам Ийстърн Юръп Инвестмънтс “, „ Меридиам Инвестмънтс “, „ Меридиам Инфрастракчър  Юръп III “ и „ Щрабаг “. Договорът беше подписан от министъра на превоза на през юли 2020 година Според изискванията му концесията е за 35 години, като в същото време консорциумът се задължава да влага 608 млн. евро.

Началната дата на концесията зависи от осъществяването (или отхвърли до степента, до която съответната страна може да се откаже) на всички предварителни условия, според посоченото в приложение 5 към концесионния контракт. Едно от тях е приемане от концесионера на дефинитивно и обвързващо позволение за централизация от българската Комисия за защита на конкуренцията или Европейската комисия, прецизират Комисия за защита на конкуренцията.

Оборотът от услуги на " Летище София " за 2019 година е 121 млн. лева, а летищните такси, които са преведени на министерството на превоза са 110 млн. лева В бъдеще те ще се събират от концесионера, като част от приходите му. Общият оборот за предходната година е 230 млн. лева

Междувременно Летище София разгласи фрапантно повишаване на летищните такси за идната година. Образуването  на новите такси се апелира от трите най-големи самолетни компании, които употребяват аеропорта - България Ер, Уизер и Райънер.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР