Комисията за защита на конкуренцията отмени решението на Община Стара

...
Комисията за защита на конкуренцията отмени решението на Община Стара
Коментари Харесай

КЗК откри конфликт на интереси при проектирането на спортна зала за 24 млн. лв.

Комисията за защита на конкуренцията анулира решението на Община Стара Загора за избор на архитект на новата спортна зала в града. Причината е, че ведомството е разкрило спор на ползи сред журито на състезанието за план и неговия победител, като по този метод смята решението на локалната власт за незаконосъобразно,

За разглеждането на случая Комисия за защита на конкуренцията е била сезирана през октомври 2020 година от консорциума „ Архитектурно бюро Авангард “ – „ Мерж Студио “, различен участник в състезанието, до който са били позволени 10 проектантски сдружения.  За членове на журито са били определени проф. Иван Марков – ректор на УАСГ, проф. Иван Данов – началник катедра „ Жилищни здания “ в УАСГ и проф. Бойко Кадинов – началник катедра „ Обществени здания “ в УАСГ. В същото време притежател на сдружението, несъмнено за победител, е проф. Валери Иванов, член на Ректорския съвет на УАСГ, който заедно с Кадинов и Данов са членове на Факултетния съвет на Архитектурния факултет на УАСГ, а с тримата представени членове на журито са част от Общото заседание на университета.

Според решението на Комисия за защита на конкуренцията околните им служебни задължения значат, че за хората от журито и спечелилия в конурса е налице интерес от взаимопомощ. Съответно журито не е било без значение, както се изисква по Закона за публични поръчки. Освен това сдружението “Aтек-ВД “, оповестено за победител, е имало правото да подаде възражения за спор на ползи с номиниран член на журито – само че не го е направило. „ Атек-ВД “ е сдружението, спечелило  изработи план за друга сходна зала – „ Арена Шумен “, която беше построена за близо 13 млн. лева

Община Стара Загора право да апелира решението, само че кметът Живко Тодоров разгласи, че няма да се възползва от него и ще се съобрази с решението на Комисия за защита на конкуренцията. Общината ще изчака да види дали оповестеният за победител „ Атек – Варшавски договор “ ще се възползва от правото си да апелира решението на Комисия за защита на конкуренцията пред Висшия административен съд. В противоположен случай Общината ще предприеме стъпки за оповестяване процедура за назначение на архитект, който да изготви нов план, т.е. няма да организира конкурс, както до момента, изясни Тодоров по време на конференция.

Проектът за спортната зала в града беше разгласен в края на 2019 година Бюджетът за създаване на залата няколко пъти беше увеличаван, като по последни данни прогнозната й стойност възлиза на 24 млн. лева.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР