Комисията за защита на конкуренцията наложи на „Национална електрическа компания“

...
Комисията за защита на конкуренцията наложи на „Национална електрическа компания“
Коментари Харесай

КЗК глоби с 315 хил. лв. НЕК за господстващо положение при пазара за балансиране на енергия


Комисията за защита на конкуренцията наложи на „ Национална електрическа компания “ ЕАД имуществени наказания общо в размер на 315 612 лева за осъществени нарушавания по член 21, т.1 от Закон за защита на конкуренцията, представляващи корист с господстващо състояние на пазара на балансиране на производители на електрическа сила от ВЕИ при произвеждане на ел.енергия по преференциални цени на територията на страната.

Нарушенията съставляват налагане от страна на НЕК на нелоялни търговски условия на ВЕИ производителите. Комисията e открила, че НЕК поправя подадени от производители от възобновими енергийни източници – членове на специфичната балансираща група (СБГ) на НЕК планирани почасови графици за произвеждане, с което основава голословни спомагателни разноски за небаланс за ВЕИ производителите. От стартирането на балансиращия пазар в цялостния му размер на 01.06.2014 година НЕК, като координатор на СБГ, едностранно и без съображение трансформира почасовите планирани графици, подавани от ВЕИ производителите. В резултат на тези промени, ВЕИ производителите се обременяват финансово заради изкуствено увеличените небаланси за тях.

Комисията открила и, че НЕК разпорежда върху ВЕИ производителите – членове на СБГ на НЕК, спомагателни голословни разноски за небаланс посредством използването на Раздел ІV от Методика за разпределение на отговорности за небаланси в специфичната балансираща група с координатор НЕК – ОД (Методиката).

В производството бе открито, че признатите от НЕК правила по Раздел IV на Методиката разрешават на сдружението да калкулира на ВЕИ производителите разноски за небаланс, каквито електроенергийният систематичен оператор (ЕСО ЕАД) не е отчел, и надлежно не е начислил на НЕК. С използването на Раздел ІV от методиката НЕК на процедура едностранно и голословно постанова на ВЕИ производителите спомагателни финансови тежести, които не съставляват преразпределяне на небаланси в СБГ на НЕК и не отразяват обективно зародили за електроенергийната система разноски.

Решението може да бъде обжалвано по отношение на неговата правомерност пред Административния съд – София област от страните и от всяко трето лице, което има юридически интерес, в 14-дневен период, който стартира да тече от съобщаването му по реда на Административнопроцесуален кодекс, а за третите лица – от публикуването му в електронния указател на Комисията.

Решението може да бъде прочетено тук.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР