Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започва широкообхватно производство срещу

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започва широкообхватно производство срещу
Коментари Харесай

КЗК проверява „Фронери“ за злоупотреба с господстващо положение при сладоледите

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) стартира широкообхватно произвеждане против един от главните производители на сладолед – „ Фронери България “. Според регулатора има данни за евентуална корист с господстващо състояние и неразрешени съглашения, които биха могли да нарушат конкуренцията на сладоледения пазар в България.

Компанията е дъщерна на английския колос Froneri, който беше основан през 2018 година посредством сливането на сладоледения бизнес на Nestle с PAI Partners. Той е най-големият сладоледен производител в Европа по размер на продукцията и вторият по величина в света след Unilever.

Като част от интернационалната договорка Froneri закупи сладоледения цех на Nestle във Варна. Компанията създава и дистрибутира необятна гама от най-известните марки сладоледи в България, като Familia, Nirvana, Boss, Nuii, Milka, Oreo, Aloma и други.

Производството на Комисия за защита на конкуренцията против българското сдружение е по искане на двама от съперниците – „ Айс крийм България “ ООД и „ Ескимос “ ЕООД – надлежно представители на гръцките сладоледи КРИ КРИ за България и сладоледите Ескимос.

Двете жалещи компании упорстват за определяне на вероятно осъществено нарушаване от страна на „ Фронери България “, изразяващо се в присъединяване в неразрешени отвесни съглашения с членове на мрежата за дистрибуция на сладоледени произведения и корист с господстващо състояние при разпространяването на сладоледени произведения. И двете имат за цел попречване, ограничение или нарушение на конкуренцията на съответния пазар и опция за засягане на ползите на потребителите.

По първичната информация, предоставена от подателите на настояването, изказванията за антиконкурентното държание са съсредоточени основно на територията на София.

Впоследствие обаче са постъпили два сигнала в Комисия за защита на конкуренцията, в които се разкриват данни от една страна, че в териториално отношение същото това държание се разгръща върху цялата страна, а от друга – в тях се съдържат индикации, че като последица от него вероятно би могла да се наруши освен конкуренцията сред дистрибуторите, само че и тази сред производителите на сладоледени произведения, които оперират на национално равнище.

Според данни на Комисията за защита на конкуренцията от 2018 година на пазара в България има към 20 производителя и годишно се основават близо 26 хиляди т сладоледени произведения.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР