Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани две от широко

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани две от широко
Коментари Харесай

КЗК забрани продажбите на ЧЕЗ и Нова телевизия

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани две от необятно дискутираните бизнес покупко-продажби у нас в последните месеци - продажбата на ЧЕЗ на " Инерком " и продажбата на " Нова Броудкастинг груп ". Това излиза наяве от две обособени решения на институцията.

Решението за ЧЕЗ

Като причина за прекъсване на договорката Комисия за защита на конкуренцията показва хоризонтално припокриване сред дейностите на участниците в концентрацията на пазара на произвеждане и доставка на едро на електрическа сила от фотоволтаични централи. С други думи – компанията на Гинка Върбакова не може да купи " ЧЕЗ България " ЕАД, " ЧЕЗ Разпределение България " АД, " ЧЕЗ Електро България " АД, " ЧЕЗ Трейд България " ЕАД, " Фри Енерджи Проджект Орешец " ЕАД, " Бара Груп " ЕООД, тъй като ще има монопол на пазара на електрическа сила от ВЕИ, по-специално фотоволтаици.

Освен това, Комисия за защита на конкуренцията е намерила и отвесни резултати на пазарите, ситуирани надолу по веригата, а точно: пазарите на систематизиране на електрическа сила, на снабдяване/доставка на електрическа сила, на търговията с електрическа сила и на обвързваните с търговията услуги по съгласуване на балансиращи групи. А анализът на Комисия за защита на конкуренцията сочи, че " поради отвесно интегрираната придобивана група ЧЕЗ, която разполага със постоянен финансов запас и опит в електроенергийния бранш, се основават предпоставки нотифицираната договорка да докара до определяне или усилване на господстващото състояние на обединената група " т.е. Комисия за защита на конкуренцията се притеснява, че ще има монопол на ЧЕЗ на всички гореизброени пазари, в случай че договорката с " Инерком България " ЕАД бъде завършена.

Решението за " Нова Броудкастинг груп "

Що се отнася до групата на Нова телевизия, в която влизат дъщерни сдружения " Нет Инфо " АД и " Агенция Ева " ООД, Комисия за защита на конкуренцията показва " основателни опасения " за резултата от договорката върху конкурентна среда в региона на медийните услуги, както и хоризонтално припокриване на дейностите на участниците в концентрациятана пазара на онлайн търговия.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР