Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се обяви против по-ниските

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се обяви против по-ниските
Коментари Харесай

КЗК спира инициативата за по-ниските цени на хранителни стоки от първа необходимост

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се разгласи срещу по-ниските цени на хранителни артикули от първа нужда. Така антимонополният регулатор стопира самодейността на Министерството на стопанската система „ Достъпно за вас “.


Според Комисия за защита на конкуренцията допустима мярка за справяне с растежа на цените би била „ даване на самостоятелни пакети хранителни артикули и обезпечаване на топъл обяд “.

От Министерство на стопанската система припомнят, че е било реализирано кардинално единодушие за включване в самодейността „ Достъпно за вас “ на комерсиалните вериги на национално и районно равнище.

Инициативата цели българските консуматори да получат към 50 продукта от дребната потребителска кошница на допустимо най-хубавата цена в цялата комерсиална мрежа у нас. Тя е на правилото на доброволното партньорство в синхрон сред страната и бизнеса. В процеса на диалози постъпиха и голям брой запитвания за включване в самодейността и от нехранителни вериги, както и на представители на аптечни вериги, прецизират от министерството на Богдан Богданов.

Въпреки, че самодейността не задължава участниците в нея да поддържат избрани цени, а в противен случай подтиква конкуренцията сред тях в избрани хранителни групи, беше поискано и мнение от Комисия за защита на конкуренцията. От полученото мнение в министерството излиза наяве, че „ включването в самодейността на търговци на дребно на хранителни артикули е обвързвано с предложение на храни на занижена цена, което ще докара до ограничение на ценовата конкуренция сред тези търговци “. Комисия за защита на конкуренцията показва още, че „ стартираната от Министерството на стопанската система самодейност е обвързвана с координирано и по едно и също време занижаване на цените на няколко групи хранителни артикули, с което се нарушава правилото на свободната стопанска самодейност, заложен в Конституцията на Република България “.

„ Министерството на стопанската система няма да се откаже да търси решения, посредством пазарни механизми в цялостно сходство на закона, с цел да могат българските жители да получат артикули на допустимо най-хубавата цена в цялата комерсиална мрежа у нас “, разяснява министър Богданов в позиция, публикувана до медиите в понеделник вечер. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР