Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ разреши концентрация между предприятия,

...
Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ разреши концентрация между предприятия,
Коментари Харесай

Нова сделка у нас окрупнява застрахователното посредничество

Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ позволи централизация сред предприятия, която ще се реализира посредством придобиване от страна на " Юнилинк България " ЕООД на директен едноличен надзор върху " Ес Ди Ай Груп " АД. Решението може да бъде обжалвано по отношение на неговата правомерност пред Административния съд - София област от страните и от всяко трето лице, което има юридически интерес, в 14-дневен период, който стартира да тече от съобщаването му по реда на Административнопроцесуалния кодекс, а за третите лица - от публикуването му в електронния указател на Комисията.

Припомняме, в края на ноември м.г. Антитръстовата комисия стартира задълбочено изследване на договорката за да изследва резултата от концентрацията върху конкуренцията на пазара.

В началото Комисията откри, че е налице хоризонтално припокриване сред дейностите на участниците в концентрацията. Водеща застраховка и за двамата участници в договорката е " Гражданска отговорност, обвързвана с притежаването и потреблението на МПС ", при дистрибуцията на която вследствие на договорката придобиващата група ще заеме лидерско място с дял от 25,73% за 2022 година, притежавано преди договорката от придобиваното дружество (с 16,8% за 2022 г.). Обединената група ще има забележителна преднина пред останалите участници на пазара и при застраховка " Помощ при пътешестване " с пазарен дял 23,13%, още веднъж образуван преди всичко от " Ес Ди Ай Груп ", добавъчният дял на което е 17,57% за 2022 година Комисията стига до извода, че нотифицираната договорка поражда съществени подозрения за значително възпрепятстване на ефикасната конкуренция, зараки което стартира задълбочено изследване до каква степен това би се отразило отрицателно върху ефикасната конкуренция на пазара на дистрибуция на застрахователни артикули.

" Юнилинк България " ЕООД упражнява едноличен надзор върху " Ай Енд Джи Иншурънс Брокерс " ООД (80%) и " Финанс Маркет " ООД (96% чрез " Ай Енд Джи Иншурънс Брокерс " ). " Ес Ди Ай Груп " АД не упражнява надзор върху други предприятия с регистрация в страната.

" Юнилинк България " ЕООД е част от икономическата група на Унилинк С.А. (Unilink S.A.), Полша. Дружествата от Групата правят активност по застрахователно ходатайство в Централна и Източна Европа, като имат открито наличие в Полша, България, Чехия, Словакия и Румъния,  в следствие от осъществени придобивания.

Групата Унилинк е част от групата Акришуър, която директно и посредством своите дъщерни сдружения дава набор от услуги и артикули в региона на финансовите услуги, в това число пре/застрахователни услуги и ходатайство, услуги в региона на ИТ и киберсигурност и услуги, свързани с ръководство на активи. Понастоящем активността на Групата Акришуър е съсредоточена главно на американския пазар.

" Юнилинк България " ЕООД прави активност само като холдингово сдружение, което като мажоритарен притежател ръководи присъединяване на Групата Унилинк в " Ай Енд Джи Иншурънс Брокерс " ООД.

" Ай енд Джи Иншурънс Брокерс " ООД реализира активност като осигурителен брокер по дистрибуция на застрахователни артикули. Контролираното от " Ай енд Джи Иншурънс Брокерс " ООД сдружение " Финанс Маркет " ООД не прави комерсиална През интервала 2020 – 2022 година и двамата участници в договорката бележат нищожно понижаване на своите дялове. През 2021 година спрямо 2020 година дяловете им се усилват (при " Ай Енд Джи " от 7,78% на 7,88%, а при " Ес Ди Ай " от 8,52% на 8,81%), след което през 2022 година понижават - на 7,62% при " Ай Енд Джи " и на 7,99% при " Ес Ди Ай ". През всяка от оценените години се следи динамичност в дяловете на другите водещите участници в топ 8 на пазара с дялове над 3% и в техните позиции.

След договорката обединената група ще заеме първа позиция, заемана и преди договорката от придобиваното дружество " Ес Ди Ай Груп " АД, с намаляващ общ дял през интервала от 16,3% през 2020 година и 16,79 % през 2021 година на 15,61% през 2022 година от осъществения от застрахователните брокери премиен доход в интерес на пре/застрахователи със седалище в Р. България. С този дял придобиващата група ще изпревари доста идващите участници на пазара, с оглед последните данни за 2022 година – на трета позиция остава " Марш " ЕООД с 4,14%, следвано от " Амарант България " ООД1 с 3,84% и " Брокер Инс " ООД с 3,62%.

При застраховка " Гражданска отговорност, обвързвана с притежаването и потреблението на МПС ", съществена бизнес линия и за двамата участници в договорката, общият пазарен дял на обединената група през интервала 2020 година – 2022 година нараства нищожно от 24,91% през 2020 година на 25,73% през 2022 година от осъществения от застрахователите със седалище в Р. България премиен доход. С този дял, след договорката, придобиващата група ще заеме първо място, заемано преди договорката от придобиваното дружество (с леко възходящ дял през интервала от 15,59% през 2020 година на 16,08% за 2022 г.). Основните съперници на двете сдружения по тази застраховка през оценения интервал са " Амарант България " ООД с дял сред 5,68% и 6,30 % и " Мусала Иншурънс Брокер " ООД с леко възходящ дял от 4,82% за 2020 година на 5,41% за 2022 година Останалите брокери са с дялове под 5%.

При застраховката " Сухопътни транспортни средства (без релсови транспортни средства) ", заемаща второ място по доходи в портфейла на двамата участници в договорката, общият пазарен дял на обединената група ще бъде в размер на 6,68% от осъществения от застрахователите със седалище в Р. България премиен доход. С този дял, групата ще резервира второ място след водещия брокер при тази застраховка -  " Уникредит - Застрахователен Брокер " ЕООД с дял от 7%. Останалите брокери са с дялове към и под 4%.

При застраховка " Пожар и естествени бедствия ", заемаща трето място по доходи в портфейла на двамата участници в договорката, с дял от 10,06%, обединената група ще резервира трето място по премиен доход, заемано преди договорката от придобиващото надзор дружество. Увеличението на нейния дял с този на " Ес Ди Ай Груп " АД е с 2,58%. Посочената застраховка е водеща в портфейла на " Марш " ЕООД, с дял от 35,17% от портфейла на сдружението (спрямо премийния доход, осъществен към застрахователи в страната).

При застраховка " Гаранции ", заемаща четвърто място по доходи в портфейла на " Ай Енд Джи Иншурънс Брокерс " ЕООД, общият пазарен дял на обединената група след договорката ще бъде в размер на 15,654% от осъществения от застрахователите със седалище в Р. България премиен доход. С този дял, групата ще резервира второ място след водещия брокер при тази застраховка -  " Кортиер " ЕООД с дял от съвсем 50% от осъществения по застраховката премиен доход. Нарастването на каузи на групата ще бъде нищожно, с оглед каузи на " Ес Ди Ай Груп " АД – 0,004%.

По отношение на водещите за двете сдружения застраховки:

- при застраховка " Гражданска отговорност, обвързвана с притежаването и потреблението на МПС ", съществена бизнес линия и за двамата участници в договорката, групата ще заеме първо място, заемано преди договорката от придобиваното дружество (с дял от 25,73% за 2022 г.). Същата смяна ще настъпи и при застраховка " Помощ при пътешестване " (с 23,13%).

при останалите застраховки, обединената група ще резервира своите позиции – първа при застраховка " Злополука " (с дял от 13,31%), втора – при застраховки " Сухопътни транспортни средства (без релсови транспортни средства) " (с 6,68%) и " Гаранции " (с 15,654%) и трета при застраховка " Пожар и естествени бедствия " (с 10,06%).

В рамките на изследването Комисията откри, че структурата на портфейлите на " Ес Ди Ай Груп " и на " Ай енд Джи Иншурънс Брокерс " се образува главно от пет бизнес линии, а точно: " Гражданска отговорност, обвързвана с притежаването и потреблението на МПС ", " Сухопътни транспортни средства (без релсови транспортни средства) ", " Пожар и естествени бедствия ", " Злополука ", " Гаранции " (за " Ай енд Джи Иншурънс Брокерс " ) / " Помощ при пътешестване " (за " Ес Ди Ай Груп " ). След осъществяване на разбор на пазарните дялове на участниците в концентрацията при всяка една от тези бизнес линии, се откри, че в нито една от тях общият им пазарен дял няма да надвиши 40% (при " Гражданска отговорност, обвързвана с притежаването и потреблението на МПС " - 25.73%,  при " Сухопътни транспортни средства (без релсови транспортни средства) " -6.68%, при " Пожар и естествени бедствия " -10.06%, при  " Злополука " -13.31%, при " Гаранции " -15.65%, при  " Помощ при пътешестване " -23.13%). С оглед на това не е налице индикация, че договорката ще докара до определяне на господстващо състояние на обединената група, показват от Комисия за защита на конкуренцията.

Допълнително Комисията проучва и изплатените комисиони от страна на застрахователните сдружения в страната към участниците в договорката и техните съществени съперници по всяка от застраховките, съществени в портфейла на двете сдружения.

Комисията одобри също, че крайните консуматори също са свободни безпроблемно да минават от един брокер към различен, защото застрахователните контракти не са дълготрайни. Тоест, потребителите елементарно биха могли да сменят брокера при съществуване на по-атрактивна като условия конкурентна оферта.

Допълнително, по данни от интервюираните съперници, пазарът не се отличава със забележителна степен на преданост. Това е изключително показателно при застраховка " Гражданска отговорност на автомобилистите ", във връзка с която общите условия са нормативно регламентирани в КЗ и цените са съпоставими за всички брокери.

Обобщавайки разбора, Комисията приема, че придобиващата група няма да има опция за без значение държание на пазара, защото ще е подвластна от държанието както на главните си съперници, по този начин и на застрахователите и на крайните консуматори.

Цялостният разбор на Комисия за защита на конкуренцията сочи, че договорката не би могла да докара до значително възпрепятстване на ефикасната конкуренция на пазара на дистрибуция на застрахователни артикули от застрахователни брокери, изключително вследствие на основаване или усилване на господстващо състояние и договорката следва да бъде позволена.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР