Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) остави без разглеждане жалбата

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) остави без разглеждане жалбата
Коментари Харесай

КЗК отхвърли жалбата срещу поръчката на медицински хеликоптер под наем - Здраве

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) остави без разглеждане жалбата на " Уилинк " ООД против решението на изпълнителния шеф на " България хели мед сървиз " ЕАД за разкриване на процедура за възлагане на социална поръчка за " изсъхнал лизинг " на хеликоптер, обезпечен с нужното здравно съоръжение за потребностите на незабавна здравна помощ, заяви Българска телеграфна агенция. 

" Уилинк " оспориха законосъобразността на издаденото от възложителя решение за разкриване на процедура за възлагане на социална поръчка с аргумента, че въпросното решение е издадено от лице, което не може да бъде възложителят по смисъла на Закона за публични поръчки (ЗОП).

Оспорени бяха и поставените по процедурата критерии за асортимент: изисканият опит и избраните като сходни по предмета на поръчката действия. Дружеството имаше възражения срещу някои от характерностите, включени в техническата спецификация по процедурата, както и обвързваните с употребата на хеликоптера услуги, включващи образование на чиновници на възложителя.

От " Уилинк " настояват също, че в обявлението не е вписана информация за неналичието на обезпечено финансиране по поръчката, което е в нарушаване на условието по член 114 от Закон за обществените поръчки.



Заключението на жалбоподателя е, че противоречивото по производството решение за разкриване на процедура за възлагане на социална поръчка е незаконосъобразен акт, който следва да бъде анулиран. На съображение член 203 от Закон за обществените поръчки " Уилинк " е направило искане за налагане на краткотрайна мярка " прекъсване на процедурата " на публичната поръчка.

В свое мнение от " България хели мед сървиз " ЕАД упорстват, че  " Уилинк " не е заинтригувано лице и се аргументират с оповестения предмет на активност, както и с неналичието на упражнявана от дружеството активност, която да допуска осъществяване на услуга, идентична или сходна с предмета на поръчката, и добавя, че въпросното сдружение не е и не е било авиационен оператор.

Комисия за защита на конкуренцията приема, че " Уилинк " не може да бъде заинтригувано лице защото " не може да се направи обоснованото умозаключение, че има интерес от приемане на публичната поръчка ".

На 12 декември 2022 година от " България хели мед сървиз " ЕАД, като предложения можеха да бъдат подавани до 16 януари 2023 година Предметът на поръчката е даване на така наречен изсъхнал лизинг на " въздухоплавателно средство за превоз по въздух, обезпечен с нужното здравно съоръжение за потребностите на системата за незабавна здравна помощ по въздуха (HEMS) и обвързваните с употребата му услуги ".

На 23 декември 2022 година за публично разискване бе оповестен план на разпореждане на Министерския съвет с който се прекратява едноличното акционерно сдружение с държавно присъединяване в капитала " България хели мед сървиз " ЕАД. Проектът планува Държавният авиационен оператор да поеме активността на комерсиалното сдружение " България хели мед сървиз " ЕАД, на което е предоставено осъществяването на услуга от общ стопански интерес – полети за обезпечаване на въздушен превоз за потребностите на незабавната здравна помощ, а сдружението да бъде закрито. За краен период на публичното разискване беше избран 23 януари 2023 година

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР