Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи глоба в размер

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи глоба в размер
Коментари Харесай

КЗК глоби ClaimCompass с 90 000 лв. заради „недобросъвестни“ реклами

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи санкция в размер на близо 90 000 лева на българската платформа ClaimCompass. Дейността на компанията е обвързвана с компенсации при закъснели или анулирани полети. А санкцията е наложена поради непозволени реклами.
Какъв е казусът?
Производството е формирано по искане на съперника SkyRefund, чието име е забъркано в рекламни материали на ClaimCompass. Определената глоба включва две обособени нарушавания – заблуждаваща реклама и недобросъвестна комерсиална процедура, с която се нарушават комерсиалните взаимоотношения – като също така ClamCompass ще би трябвало да покрие разноските на SkyRefund по производството пред Комисия за защита на конкуренцията, които са в размер на 4700 лева

И двете компании се занимават с онлайн ходатайство и подпомагане на пасажери за приемане на компенсации от самолетни компании при просрочен или анулиран полет. ClaimCompass е учредена в София през 2015 година, а притежател е Татяна Кирилова Миткова, по данни от Търговския указател.

SkyRefund е основана през 2017 година и е благосъстоятелност на Мария Данаилова, Калоян Тодоров и Ивайло Данаилов.
Какви са настояванията?
От документите оповестена на уеб страницата на Комисия за защита на конкуренцията излиза наяве, че две са главните претенции на SkyRefund. Едното е обвързвано с това, че словосъчетанието sky refund или skyrefund е употребявано от съперника ѝ като основна дума, която при търсене в Гугъл извежда преди всичко платена реклама на ClaimCompass, която гласи: #1 Alternative to SkyRefund (бел. ред. – преведено от англ. – номер 1 метод за обновяване на средства). Което се оказва подвеждаща информация за потребителите, които при търсене на Sky Refund действително се насочват към уеб страницата на ClaimCopass.

Второто искане е обвързвано със наличието на уеб страницата, което се пресъздава през съответния линк. То съставлява таблица, която съпоставя услугите на двете сдружения по няколко критерии – междинна стойност на желае, рейтинг, такса за компанията, автоматизирано входиране на искове, многоезична поддръжка – като се акцентират преимуществата на ClaimCompass.

В хода на изследването обаче излиза наяве, че доказателство за тези съпоставения няма. И от Комисия за защита на конкуренцията стигат до извода: услугата на SkyRefund има най- дребното същите характерности и улеснения като тази на ответника. Затова от антимонополното ведомство считат, че това съставлява неразрешена сравнителна реклама.
Хронология и наказания
Първото нарушаване е траяло от юни до август 2023 година и Комисия за защита на конкуренцията го дефинира като „ тежко нарушавания “, което може да донесе наказания в размер на 10% от приходите на сдружението за миналата финансова година. Заради смекчаващи условия обаче от Комисията са определили глоба от 5 на 100, което се равнява на 49 750 лева

Второто нарушаване е траяло в месеците от юни до октомври 2023 година, когато таблицата е била свалена от ClaimCompass. Това нарушаване съгласно Комисия за защита на конкуренцията не е изключително тежко и Регулаторът постанова глоба в размер на 4% от оборота или 39 800 лева.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР