Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби с 1 694

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби с 1 694
Коментари Харесай

КЗК глоби с над 1.6 млн. лв. дистрибутор на немско масло Двете крави

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) санкции с 1 694 560 лв. дистрибутора “Милки Груп Био” ЕАД, тъй като е опаковала краве масло под немската марка “Deutsche Markenbutter “ като за къс интервал от време е добавяла към него различен вид масло, което въпреки и да е под същия стандарт за качество е друго от носещото опаковката " Двете крави ". Комисия за защита на конкуренцията обаче счита, че не може да се приказва за реплика на продукта, а за нелоялна комерсиална процедура.

Глобата е 1% от оборота на сдружението, като комисията приема, че нарушаването е осъществявано за къс интервал от време.

Производството е по тъжба на “Ростар БГ” ООД. Заедно с “Милки Груп Био” ЕАД те са били дистрибутори на немско краве масло с марка за качество „ Deutche Markenbutter “ на територията на страната. “Ростар БГ” ООД обаче доставя от самото начало дребни опаковки от продукта, непосредствено от производителя. Докато “Милки груп Био” купува за къс интервал от време масло на блок и го преопакова в България, което разрешава продажбата му на по-ниска цена.

Антимонополната комисия отсъжда, че няма разпространяване на имитиращ артикул тъй като и двете компании дистрибуторит истинското краве масло Deutsche Markenbutter. Комисията обаче открива, че през избрани месеци на 2021 година “Милки груп био” е закупила неопакован артикул - краве масло на блок, който независимо е опаковала със същата визия на “Двете крави”. Дружеството употребява 900 кг замразено – блок масло, който се създава под друга спецификация, носи разнообразни характерности и в същността си съставлява друг тип краве масло “Deutsche Markenbutter “, написа в решението.

Жалващата се компания показва, че за опаковката има регистриран индустриален дизайн на нейно име. Счита, че е налице реплика до степен на еднаквост на опаковките на внасяния от нея артикул.

В производството обаче “Милки Груп Био” отвърна, че популяризира немския артикул година преди жалбоподателя. От компанията прибавят, че от закупеното от немския производител Fude+Serrahn Milchprodukte GmbH&Co.KG масло на блок е пакетирало 3600 бройки като категорично акцентира, че произходът на маслото е напълно проследим, поради цялостното съвпадане на партидния номер на изходящата продукция, който съответствува с този от доставката на Fude+Serrahn Milchprodukte GmbH&Co.KG.

В последна сметка се открива, че е добавяно и друго масло по същия стандарт.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР