Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е разрешила на строителната

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е разрешила на строителната
Коментари Харесай

КЗК разреши на „Главболгарстрой“ да придобие „Глобал Кънстръкшън“

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е разрешила на строителната компания „ Главболгарстрой Интернешънъл “ да придобие конкурентната „ Глобал Кънстръкшън “. Това излиза наяве от решение на регулатора, оповестено преди дни нна уеб страницата му.

Според Комисия за защита на конкуренцията договорката няма да ограничи ефикасната конкуренция на пазара на инфраструктурно строителство, защото двете компании имат дребни самостоятелни пазарни дялове, като придобиваното сдружение е с пренебрежимо дребен дял – под 5%. Сумата по договорката не става ясна.

Според Комисията двете сдружения не са директни съперници в строителството и централизация сред предприятията е по-скоро с допълващи се функционалности. Регулаторът е стигнал даже до заключението, че договорката би повлияла удобно на пазара.

В резултат от договорката е допустимо обединената група да предложи оферта с по-ниска цена по отношение на случаите, в които двете сдружения вземат участие поотделно в дадена процедура, надлежно да показа техническо предложение, което в оптималната степен дава отговор на условията, поради увеличението на финансовия, човешкия и техническия потенциал на групата. "

В решението се показва, че реализирането на договорката ще докара до отпадане на нуждата от превъзлагане, респективно оскъпяване на услугите. Същевременно резултатът на синергия ще намали в допълнение стойността/цената на предлаганите услуги в региона на строителството на транспортна инфраструктура.

На последващо място, придобиването ще обезпечи непоклатимост на пазара посредством увеличение на качествената строителна продукция, която ще се предлага на конкурентни цени и при по-добри за потребителите условия “.

През март стана ясно, че най-голямата строителна група в България – „ Главболгарстрой Интернешънъл “ – иска да придобие „ Глобал Кънстръкшън “, което е фокусирана върху строителство, инженеринг, реконструкции и ремонтни работи.

Търговските действия на двете предприятия са инфраструктурно (инженерно) строителство – ремонт и поддръжка на транспортна (пътна) инфраструктура, енергийна инфраструктура, благоустройствена инфраструктура. Дейностите на групата, към която принадлежи придобиващото дружество, включват и високо строителство.

Фирмата „ Глобал Кънстръкшън “ е измежду най-честите съперници на ГБС в строителните търгове. Компанията беше водеща в обединяването „ Айбиес-Интергаз “ ДЗЗД, което участваше в поръчката за създаване на газовата връзка със Сърбия, която в последна сметка, откакто „ Кепнайп “ се отхвърли да строи, се построява точно от „ Главоболгарстрой “, а „ Айбиес-Интергаз “ тогава остана трета в класацията.

„ Глобал Кънстръкшан “ е и измежду строителите на тунела „ Железница “, част от автомагистрала „ Струма “. Компнаията беше част от обединяването ДЗЗД „ Автомагистрала Струма тунел 2018 “, което беше определено да строи най-дългия тунел у нас против 185 млн. лева без Данък добавена стойност, в него влизат още влизат още „ Джи Пи Груп “ и „ Виа-План “.

Дружеството взе участие като съперник на ГБС и в други публични поръчки за основни пътни планове.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР