Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е образувала производство срещу

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е образувала производство срещу
Коментари Харесай

Нова ТВ е разследвана за злоупотреби в рекламната си политика

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е образувала произвеждане против " Нова Броудкастинг Груп " и свързаната с нея " Нет Инфо " по тъжби на четири онлайн медии, съгласно които със съгласувана рекламна политика двете компании злоупотребяват с господстващото си състояние, нарушават конкуренцията и повреждат средата, принуждавайки рекламодателите да им дават по-голямата част от бюджетите си за интернет реклама.

Проверката е почнала на 11 юни, излиза наяве от уеб страницата на Комисия за защита на конкуренцията http://reg.cpc.bg/AllNewDossiers.aspx?dt=1. Жалбите са на " Уебграунд ", която има уеб страниците Actualno.com и Expert.bg, " Спортал.БГ " – притежател на едноименния състезателен уебсайт, " Офф Медия ", ръководеща Offnews.bg, както и и " Дир.БГ ". Сега " Нова Броудкастинг Груп " и притежаваната мажоритарно от нея цифрова платформа " Нет Инфо " ще се проверяват ползват ли съгласувани практики в рекламата си, дали дефинират директно или индиректно цени или други търговски условия, посредством които да разпределят рекламния пазар или източниците си на финансиране посредством реклами, с което да лимитират конкуренцията.

Четирите онлайн медии нападат предлаганата от " Нова Броудкастинг груп " комбинирана отстъпка в рекламната ѝ цена от 1 януари 2018 година Същата е цената и на " Нет Инфо ". Тя планува преференциални отстъпки на пакетна услуга ТВ + Интернет реклама, която обаче се дава на компании, които подсигуряват бюджети в поддържаните от " Нет Инфо " уеб сайтове. Тогава са вероятни и спомагателни отстъпки за рекламодателя.

Според жалбоподателите, сходно изискване освен обезсърчава конкурентните на пазара, само че и в огромна степен слага клиентите-рекламодатели в състояние на насила. От друга страна, по този метод ще се стигне до изкуствено пренасочване на потребителското търсене в посока предлаганите от " Нова Броудкастинг Груп ".

Останалите медийни компании и снабдители на интернет реклама не могат да се конкурират с сходно предложение, защото не разполагат с ефирен ефир и не могат да дават комбинирани отстъпки. Това ги слага в извънредно неизгодно състояние и техните рекламни предложения няма по какъв начин да бъдат предпочетени, стимулират претенциите си " Дир.бг ", " Офф Медия ", " Уебграунд " и " Спортал.бг. "

Те считат, че общата рекламна цена на двете сдружения води до директно или индиректно установяване на цени или други търговски условия и слагане сключването на контракти според от поемането от другата страна на спомагателни отговорности или от сключването на спомагателни контракти, които по своя темперамент или според нормалната комерсиална процедура не са свързани с предмета на главния контракт или с неговото осъществяване.

Това заплашва конкуренцията и утежняване качеството на услугата интернет реклама, показва се още в жалбата.

Проверката на медийната група идва в миг, в който би трябвало да бъде финализирана продажбата на " Нова Броудкастинг Груп " на компанията на чешкия милиардер Петър Келнер " ПиПиЕф Груп ". Постигната договорка с шведската " Модърн Тайм Груп ", която притежаваше " Нова телевизия ", за 185 млн. евро бе оповестена при започване на февруари 2018 година Промяната на собствеността би трябвало да бъде утвърдена от Комисия за защита на конкуренцията, само че антимонополната комисия към момента не е почнала да преглежда резултата на договорката върху медийния пазар. В същото време комисията прави и изследване на медийния пазар в България.

" ПиПиЕф " редом реализира договорка и с норвежката " Теленор " за придобиването на мобилния ѝ оператор в България като съмненията се, че задачата на Келнер е обединяване на опциите на медийната и телекомуникационната компания. Придобиването на " Теленор България " също би трябвало да бъде утвърдено от Комисия за защита на конкуренцията, само че и по него няма изключително придвижване.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР