Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е дала отрицателно становище

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е дала отрицателно становище
Коментари Харесай

КЗК спряла държавната намеса в цените на храните заради опасения от изчезване на стоки

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е дала негативно мнение на концепцията за държавна интервенция в цените на храните поради опасения от изгубване на артикули. Това разгласи пред Би Ти Ви шефът на дирекция " Право и политика на конкуренцията " в комисията Надя Минчева. Тя даде за образец нервността с цената на олиото предходната година, когато хора се презапасяваха поради бързото повишаване на олиото.

" Спадът на цените се отразява на наличността на продуктите. Търговците няма да имат икономическа полза да поддържат на толкоз ниски цени дадена стока и по тази причина може да заредят дребни количества от нея. Това от своя страна може да докара до суматоха за дефицит на продукта и хората ще стартират да се презапасяват ", изясни още Минчева.

По думите ѝ всичко това може да се отрази и на бизнес връзките сред търговците и доставчиците. Според нея е допустимо огромните търговци да окажат напън на доставчиците да понижат цените или просто ще ги сменят с други.

Тя уточни още един проблем, който може да се появи поради концепцията на Министерството на стопанската система да накара веригите непринудено да оферират всяка седмица набор от артикули на допустимо най-ниската за тях цена. Минчева допусна, че с ограничение на надценката може да се търси баланс от веригите и те да усилят цените на други артикули.

Надя Минчева сподели още, че от Комисия за защита на конкуренцията ще предизвикват среща с представители на министерството, с цел да намерят общ метод по какъв начин акцията за по-ниски цени на храните ще доближи и до дребните обитаеми места, в които няма магазини на огромните вериги.

Антимонополната комисия проверява сега картел при продажбата на яйца, където се регистрира повишаване. Проверява се и картелно съглашение и при цените на сиренето и кашкавала.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР