Комисията за регулиране на съобщенията даде задължителни указания на Vivacom

...
Комисията за регулиране на съобщенията даде задължителни указания на Vivacom
Коментари Харесай

КРС не позволи на Vivacom да увеличи цените за достъп до шахтите си

Комисията за контролиране на известията даде наложителни инструкции на Vivacom да не ползва цените за достъп до пасивната си подземна инфраструктура, които телекомът вкара от началото на 2023 година пристигна след претенции на 8 други предприятия от телеком бранша, които настояват, че повишаването с към 25% е безпричинно.

Регулаторът уточни редица недостатъци в обосновката за " индексирането " от страна на Vivacom, а мненията на страните по случая демонстрират ясно, че положителният звук в телекомуникационния бранш към този момент от дълго време е зарязан.

Контекст : Пасивната подземна инфраструктура или т.нар канална мрежа е от извънредно огромно значение за телекомуникационните компании. По закон в обитаеми места с над 10 000 души те не могат да разполагат трасетата си въздушно, а и залагането им в шахти подсигурява по-висока надеждност и по-лесна поддръжка.

По-голямата част от каналната мрежа е строена по времето на БТК и по този начин се оказа благосъстоятелност на Vivacom. Всеки оператор с такава инфраструктура може да дава достъп на останалите искащи против несъмнено възнаграждение. В края на предходната година Vivacom разгласи, че индексира цените за тази услуга с почти една четвърт, което е и причина за актуалното произвеждане.
 София оплетена от паяжини с кабели
София оплетена от паяжини с кабели

В столичния квартал “Яворов ” по дърветата и уличните лампи висят цели снопове

Какво споделят засегнатите : Недоволни от новите условия са Националното съдружие на кабелни оператори " Клуб 2000 " (представляващо " Линейни мрежи " ООД, " Кабелна телевизия Делта " ООД, " Мултимедиа - БГ " ЕООД и " Видеосат Нове " ООД), " Телекабел " АД (чрез Сдружение " Браншова асоциация на българските телекомуникационни оператори " ), " A1 България " и " CETIN България " (инфраструктурната част от телеком бизнеса на PPF у нас - б.р.).

Доводите в писмата им в огромна степен се припокриват. Според операторите Vivacom калкулира цените си на база на неточна методика, която опонира на нормативната уредба и без съществуването на действителен механизъм за индексация. За задачата е употребен превратно Индексът на потребителските цени на Национален статистически институт, който съгласно тях не може да се употребява непосредствено за смяна в цените за достъп.
 Рязането на кабели по стени и покриви стартира на 17 април
Рязането на кабели по стени и покриви стартира на 17 април

Ще се стопира токът на противозаконните GSM кафези, като е дадена опция на операторите това да става по график, с цел да обслужват клиентите си, разгласи районният министър Лиляна Павлова

Цитират се и формалните доклади на Vivacom, от които се вижда, че разноските за личен състав не порастват, а понижават. По отношение на перото " обезценка " на каналната мрежа пък операторите означават, че е значим въпрос дали тя не е на повече от 40 години - тъй като това би означавало, че инвестицията в нея към този момент е изплатена, а в цената на прилагане би трябвало да влизат единствено разноските за ремонт и поддръжка през последната завършила финансова година. При всяко състояние, написа в писмата, не може с амортизацията да се оправдае 25-процентово нарастване.

От A1 показват, че с решение от 2011 година КРС е приела, че най-малко 48% от каналната мрежа още тогава е била изцяло амортизирана.
 Прекъсванията на интернет по света костваха на международната стопанска система $5,5 милиарда през 2021 година
Прекъсванията на интернет по света костваха на международната стопанска система $5,5 милиарда през 2021 година

Най-тежко наранена е била иикономиката на Мианмар

" Увеличението, направено пътем, без съответно по време предупреждение и влизащо в действие едвам един месец след издание на уеб страницата на Vivacom, и близо две седмици след уведомлението по е-поща, изрично не е в сходство с условието за бистрота, пропорция, правдивост и разумност (...) Няма опция за разбор на съществуващите контракти с клиенти на CETIN и юридическите благоприятни условия, които тези контракти дават, в това число за смяна в изискванията и в частност в цените им, за предоговаряне и срещи с клиенти, за търсене и използване на рационални бизнес други възможности, доколкото такива въобще съществуват в подтекста на консолидациите на пазара на електронни съобщителни услуги от последните няколко години, инициирани тъкмо от Vivacom, някои от които сега са в развой на инспекция ", означават и от CETIN.
 CETIN България придобива
Свързана с Теленор компания придобива " София Комюникейшънс " и " Ракком "

С придобиването CETIN България уголемява освен екипа, само че и обсега на услугите, които предлага на бизнеса

И допълват, че достъпът до тази инфраструктура е основен " за цялостната активност на CETIN и услугите на дребно, които CETIN дава на своите клиенти, в конкуренция с аналогични услуги, предоставяни от Vivacom ".

Какво споделя Vivacom : Липса на доказателства и корист с права виждат от Vivacom в изпратените до КРС писма от другите компании от бранша. " Vivacom не прави нищо в допълнение и/или по-различно от актуализиране на цените на база на % на инфлация, изчислен от Национален статистически институт ", безапелационни са от телекома.

Допълват, че и те, и A1, и CETIN са въвели в общите си условия за достъп до пасивна инфраструктура уговорка за индексиране на цени - а в този момент се твърди, че това е незаконосъобразно.
 Vivacom също подвига цените поради инфлацията
Vivacom също подвига цените поради инфлацията

КЗП счита нарастването с темпа на инфлация за две години за нелегално

" А1 представяло преднамерено, голословно и поредно доказателства само в отбрана на личния си стопански интерес, само че не и за откриване на обективната истина ", дават отговор те непосредствено на един от директните си съперници.

По адрес на CETIN са следните мнения: " От страницата на CETIN в интернет е видно, че предприятието не е изпълнило нито едно от отговорностите си за бистрота при даване на услуги на дребно, според Общите условия при реализиране на публични електронни известия. Всички тези обстоятелства сочат, че (а) или CETIN не дава услуги на дребно и довода в тази връзка е неплатежоспособен (б) или предприятието признава в настояването си до КРС, че прави активност в нарушаване на няколко акта. Дори да се одобри, че CETIN дава такива услуги, то предприятието би следвало да е наясно с опцията за индексиране на цените за достъп до пасивна инфраструктура по отношение на инфлационния показател и да планува това в договорите си на дребно ".
 Заради инфлацията: Vivacom подвига таксите
Заради инфлацията: Vivacom подвига таксите

Промяната ще бъде отразена в сметките за февруари

От Vivacom цитират и по-ранни разбори на КРС, съгласно които БТК има малко над 50% от селищната подземна канална мрежа, а когато се преглежда интервалът 2013 година - 2017 година съперниците ѝ са построили съвсем 14 пъти повече пасивна подземна инфраструктура спрямо някогашния държавен телеком. Всичко това съгласно компанията " е показателно за това, че опциите на предприятията за даване на услуги и достъп до клиенти не са лимитирани или възпрепятствани ".
 Върховен административен съд върна за преразглеждане в Комисия за защита на конкуренцията договорката сред Vivacom и
Комисия за защита на конкуренцията позволи на Vivacom да придобие един от най-големите снабдители на интернет и телевизия в Северна България, само че Върховен административен съд не е склонен

Антимонополната комисия ще би трябвало да преразгледа решението си

Какво споделя КРС: От регулатора означават, че липсва обосновка за решението на Vivacom да приложи оптималния вероятен размер на индексацията - 25,3%.

" Индексирането следва да отразява действителното въздействие на инфлацията върху тези разноски и мрежовият оператор следва да даде на органа по разногласията съответните доказателства за това. За да бъде спазено законовото условие в актуалната процедура, КРС изиска от Vivacom двукратно информация за разноските, обосноваващи препоръчаното изменение на цените. В рамките на производството такава информация не е предоставена от страна на Vivacom ", пишат от КРС и допълват, че и в петте си мнения по разногласието сдружението не е предоставило доказателства за действително нарастване на разноските си, свързани с активността по даване на достъп и поддръжка на подземна канална мрежа.
 КРС прави публично разискване на свое решение за 5G... отпреди 2 години
КРС прави публично разискване на свое решение за 5G... отпреди 2 години

Така регулаторът извърши решението на съда, съгласно което огромните телекоми са получили честоти за мрежите си незаконно

От регулатора допълват, че от докладите на Vivacom не се вижда еднопосочна наклонност на повишение на разноските.

При прегледа на общите условия не е открит съответен механизъм, посредством който да се образува индексацията и по този начин тя може да стане " по субективна преценка " и без предвидимост за останалите на пазара. Така съгласно КРС може да се стигне до изкуствено задържане на равнищата на цените за дълъг интервал от време и по-късно да се провокира " пазарен потрес " с внезапно нарастване.

По този метод съгласно комисията се заплашва стабилността на бранша поради огромната значимост на подземната инфраструктура за даването на интернет, телевизия и мобилни услуги, само че също по този начин може да понижи конкуренцията и в последна сметка да докара до по-високи цени за крайните консуматори.

Какво следва : КРС разпорежда авансово осъществяване на решението, като съгласно него Vivacom би трябвало да резервира цените си, годни до 31 декември, да уточни общите си условия с механизъм за индексиране на база инфлацията за не повече от година обратно и да възвърне на останалите страни по производството заплатените такси за разглеждане на настояванията.

" Изпълнението на актуалното решение и уреждането зародилите облигационни връзки във връзка към този момент направени заплащания към Vivacom след тази дата (31.12.2022 г.) следва да се решат непринудено по общия ред ", пишат от КРС. Предварителното осъществяване се обосновава с това, че " от забавата при осъществяването, при положение на обжалване, може да последва забележителна или мъчно поправима щета и че съществува заплаха, че осъществяването на акта може да бъде осуетено ".

Решението и предварителното му осъществяване могат да бъдат обжалвани пред Административен съд София - град.

Още нещо : На релативно дипломатичния звук в връзките сред водещите телекоми у нас беше поставена точка преди няколко месеца, откакто стана ясно, че Viva Corporate на някогашния член на надзора на Vivacom Спас Русев ще придобие " Булсатком ".

Собственикът на Vivacom - Slovenia Broadband, която е благосъстоятелност на United Group, разгласи желанието си да закупи мобилните кули и оптичната мрежа на огромния ефирен и интернет снабдител, като от Yettel желаеха Комисия за защита на конкуренцията да стопира тази договорка и да я сплоти с производството си за смяната в контрола върху " Булсатком ".
 Yettel изиска възбрана за придобиването на
Yettel изиска възбрана за придобиването на " Булсатком "

Телекомът публично е сезирал Комисията за защита на конкуренцията за заплаха от нездравословна централизация на пазара

От United Group реагираха остро, като обявиха, че на процедура се желае антимонополният орган да наруши закона. " Струва си да отбележим, че Yettel България желае от Комисия за защита на конкуренцията да наруши законите на България за да отбрани личните си ползи. Преди стъпването на United Group в България, Yettel България беше фокусирана върху високите си облаги без да влага в развиването на бизнеса си. Сега, внезапно, откакто United Group навлезе на пазара и сътвори конкурентна среда, Yettel България стартира да демонстрира искания към нашите дейности ", се споделяше в позицията на сдружението.
 Юнайтед груп реагира остро на поисканата от Yettel възбрана за придобиването на
Юнайтед груп реагира остро на поисканата от Yettel възбрана за придобиването на " Булсатком "

Ето и какво е мнението им

Все отново обаче Комисия за защита на конкуренцията конституира Slovenia Broadband като страна по производството с претекста, че United Group посредством заем е осигурила на Viva Corporate част от финансирането за договорката.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР