Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ) не се

...
Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ) не се
Коментари Харесай

КОНПИ щяла да се връща и до 1944 година, за да разследва приватизация

Комисията за лишаване на нелегално добитото имущество (КОНПИ) не се преценява с 10-годишния период обратно във времето, в който има право да работи, а би се върнала “и през 1944 година, с цел да разследва” противозаконна приватизаиция. Това стана ясно от ръководителя на звеното Пламен Георгиев пред бТВ във вторник.

Той изясни, че Бойко Борисов единствено му разписвал отпуските и командировките, по тази причина му бил началник, а последният телефонен диалог с него бил преди година, с цел да изиска по-висок бюджет за комисията от хазната.

По думите на Георгиев КОНПИ не би разследвала приватизацията на " Каолин " през 2000 година, в случай че предприемачът Иво Прокопиев (съиздател на " Дневник " и " Капитал " ) не беше продал сдружението през 2012 година

В изявлението той повтори тезата си, че инспекцията на приватизационната договорка, подписана отвън 10-годишния период, в който комисията има право да проверява, е направена, тъй като комисията се е интересувала дали е легален приходът на Прокопиев от продажбата на сдружението преди пет години. " Човек открадва движимост преди 17 година, след 17 година я продава и ние споделяме: Не ни интересува, че тази движимост е крадена ", с този образец Георгиев илюстрира проблема. Запитан твърди ли, че Прокопиев е откраднал " Каолин " през 2000 година, отговори: " Казвам, че е направил сума нарушавания ".

" Проверяваме източника на приходи и откриваме, че е противозаконен ", сподели Георгиев. Запитан дали по тази логичност комисията може да се върне и до 1944 година, отговори: " Разбира се, това е философията на гражданската конфискация " и акцентира: " Ако не беше продал нищо, нямаше да проверяваме нищо ".

" За нас изрично има скица, при която " Каолин " е добит съвсем без пари ", съобщи Георгиев.

" Заставате ли вие над съда? ", попита водещият, визирайки старите правосъдни решения по договорката, че няма закононарушения.

" Изключително доста неистини се изговориха. Съдът въобще не се е занимавал с приватизацията и с нарушаванията на държавните органи. Занимавал се е с длъжностно закононарушение от страна на Прокопиев и точно, тъй като не е бил длъжностно лице, го е оправдал. Съдът не е разглеждал приватизационната договорка. Ние преглеждаме договорката ", отвърна шефът на КОНПИ.

На обвиняванията на Прокопиев, че няма по какъв начин акцията да не е съгласувана с премиера Бойко Борисов, шеф на Георгиев, вторият отвърна: " Работодател ми е дотолкоз, доколкото ми разписва годишните отпуски и командировките в чужбина. Общо 4 на брой. За последно се чухме предходната година и го помолих да усили бюджета на КОНПИ. Никога Борисов не ми се е обаждал или се е интересувал от инспекции! "

Георгиев бе безапелационен, че не се чувствал като бухалка, а като човек, който просто си прави работата. А на упоритите клюки, че ще бъде заплатен, като оглави бъдещия мегаорган за битка с корупцията, който се готви с отрасловия закон, обсъждан сега от депутатите, бе сбит: " Нямам никаква упоритост за това. Не разясня, никой до момента не е приказвал с мен и това не ми е самоцел. "

Шефът на комисията за конфискация разгласи, че чак в този момент научавал кои са медиите на Иво Прокопиев.

" Знаех, че господин Прокопиев има медии, само че не знаех кои и не знаех какво. Сега разбрах. " Дневник " и " Капитал " мисля, че бяха ", съобщи Георгиев.

Любопитен миг е, че Георгиев, който в този момент схваща, че Прокопиев е издател на медии, го упрекна преди седмица, че оказвал напън през тях.

Шефът на КОНПИ съобщи, че му се обадили доста непознати хора, с цел да го поддържат " откакто направихме това с господин Прокопиев ". Запитан за какво не е имало следствие до момента, отговори: " Не знам за какво, само че в този момент страната вижда нещо неправилно и желае да си вземе тези пари ".

По мотив подозренията на Прокопиев, че запорът е част от политическа поръчка, шефът на КОНПИ съобщи: " Как си показва този човек, че работи страната?! Обажда се някой, образува, приключва инспекции... Къде отива правовата страна?! Къде отива самостоятелния орган?! "

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР