Комисията за определяне на носител на Националната литературна награда Дора

...
Комисията за определяне на носител на Националната литературна награда Дора
Коментари Харесай

Националната литературна награда Дора Габе да бъде присъдена на Стефан Цанев

Комисията за установяване на притежател на Националната литературна премия „ Дора Габе “ предлага тази година оценката да бъде връчено на Стефан Цанев. Това излиза наяве от импортирана докладна бележка от кмета на Община Добрич Йордан Йорданов до Общински съвет - Добрич. 

Бяха прегледани и обсъдени три оферти. Наградата се присъжда на всеки пет години за обилни художествени достижения в духа на посланията на Дора Габе и принос в националната литература.

Другите две оферти бяха за Надя Попова – стихотворец, преводач, публицист, книжовен откривател, и за Янислав Янков – стихотворец, публицист. 

След разисквания, комисията предлага с Националната литературна премия „ Дора Габе “ да бъде почетен Стефан Цанев – стихотворец, белетрист, създател на драматургични текстове, излиза наяве още от докладната. 

На постоянно съвещание на Общински съвет – Добрич на 19 септември би трябвало да бъде гласувано предлагането. 

Церемонията по връчване на наградата ще се организира на 26 септември в Добрич, добавя Българска телеграфна агенция. 

Комисията предлага също оценката за принос в научното проучване и разпространение на творчеството на Дора Габе да бъде присъдено на поетесата Марина Константинова, която е от Добрич и е създател на романа „ Първата. Роман за живота на Дора Габе “, е посочено още в докладната. Марина Константинова е публицист и публицист. 

За оценката, което е за превод на художествени творби, няма номинирани. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР