Комисията за финансов надзор (КФН) остана без шеф. Правителството на

...
Комисията за финансов надзор (КФН) остана без шеф. Правителството на
Коментари Харесай

Правителството елегантно отстрани шефката на КФН Карина Караиванова

Комисията за финансов контрол (КФН) остана без началник. Правителството на днешното си съвещание реши да предложи Карина Караиванова да размени брачна половинка на Ирина Бокова - Калин Митрев, като представител на България в Съвета на шефовете на Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР). Решението влиза в действие от 1 март 2019 година
Това е необичайно решение на фона на последните кавги в работа на КФН. Регулаторът проспа банкрута на „ Олимпик “. Това докара до скок на цената на наложителната „ Гражданска отговорност “ от 180 лева за предходната 2017 година до 300 лева в края на лятото на 2018 година
В момента никой не може да даде гаранции, че „ Гражданска отговорност “ няма да спре да нараства. Анализ на пазара за автомобилно обезпечаване сподели огромни дефицити в бранша.
През последните две години отпред на КФН Карина Караиванова сподели, че не съумява да управлява деликатни материи като автомобилното обезпечаване.
Не би трябвало да се не помни и последният скандал към препоръчаната от КФН проектонаредба за въвеждането на системата „ бонус-малус “ в „ Гражданската отговорност “. Предложеният текст газеше обезпечени от Конституцията права като равнопоставен на персоналната и държавната благосъстоятелност и други скандални оферти.
Оттеглянето на Карина Караиванова в допълнение може да аргументи разтърсвания. КФН има основна роля по подготовката за влизане на България в Банковия съюз и в ERM II. Регулаторът би трябвало да проведа оценка на активите за пенсионните фондове и застрахователите.
Припомняме, че Европейската банка за възобновяване и развиване е един от най-големите вложители в България, с която страната ни поддържа дългогодишни връзки на ползотворно съдействие, показва още пресслужбата на Министерски съвет.
От 2016 година представител на България в институцията е Калин Митрев.
От началото на активността си у нас, от 1993 година до 31.10.2018 година, Европейска банка за възстановяване и развитие е предоставила вложения в размер на 3.847 милиарда евро за финансиране на 249 плана в разнообразни браншове на стопанската система на страната. Инвестициите в частния бранш съставляват 56 % от настоящия портфейл на банката в България.
Европейска банка за възстановяване и развитие е основана през 1991 г,. за да способства за икономическия напредък и да подкрепи прехода към пазарно насочени стопански системи на страните от Централна и Източна Европа, приели да съблюдават правилата на плуралистичната народна власт. Акционери в нея са 67 страни и 2 междудържавни институции - Европейският съюз и Европейската капиталова банка. Акционерният капитал на Европейска банка за възстановяване и развитие е 30 милиарда евро. Република България взе участие в капитала на Европейска банка за възстановяване и развитие с 237,11 млн. евро.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР