Комисията за финансов надзор (КФН) е открила производство по принудителна

...
Комисията за финансов надзор (КФН) е открила производство по принудителна
Коментари Харесай

„ЗК Юроамерикан“ АД е в процедура по ликвидация

Комисията за финансов контрол (КФН) е разкрила произвеждане по насилствена разпродажба на застрахователна компания "ЗК Юроамерикан " АД.. Гаранционният фонд е избран за ликвидатор на застрахователя с лишен лиценз от 17 декември 2019 година, поради установените груби нарушавания на Кодекса за застраховането.

Определен е и 6-месечен период за ликвидацията, а до три месеца ликвидаторът би трябвало да изготви и показа на КФН проект за разпродажба, съгласно условията на Кодекса за застраховането.

В основанията за разкриване на процедурата от КФН показват:

1. член 40, алинея 2, т. 2 от КЗ, защото застрахователят не е правил активност за повече от шест месеца;

2. член 40, алинея 2, т. 4, по отношение на член 31, алинея 1, т. 7 и т. 8 от КЗ, заради това, че застрахователят е престанал да отговоря на изискванията за издаване на лиценз, а точно престанал е да съблюдава условията във връзка със системата на ръководство по глава седма на КЗ и не е показал доказателства, че лицата, изпълняващи основни функционалности, дават отговор на условията за подготовка и надеждност;

3. член 40, алинея 2, т. 8 от КЗ, заради това, че застрахователят е направил груби нарушавания на КЗ.

Със същото решение на сдружението е неразрешено свободното предписание с активи на „ ЗК Юроамерикан “ АД до започване на произвеждане по разпродажба или неплатежоспособност, както и сключването на нови застрахователни контракти по всички класове застраховки за период от 6 месеца, считано от датата на издаване на актуалното решение.

В известието на КФН се споделяше още, че Стефан Петров Стефанов е назначен от Комисията за квестор на застрахователната компания до назначението от съда на синдик или до вписването на ликвидатор на сдружението. Наличието на квестура не разрешава на компанията да подписва нови застраховки и да се разпорежда с активите си.

ЗК " Юроамерикан " АД беше една от трите компании, в които Кфн вкара квестори още през 2017 година, и е третото застрахователното сдружение, след "Надежда " и взаимозастрахователната кооперация "СиВЗК ", с отнети лицензи.

КФН задължава в 10-дневен период от привършване на активността си като квестор на ЗК „ Юроамерикан “ АД господин Мирчо Стоянов като квестор да показа пред Комисията финален доклад за активността си като квестор на ЗК „ Юроамерикан “ АД към датата на вписването в Търговския указател на избрания от КФН ликвидатор.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР