Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) предлага цената на

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) предлага цената на
Коментари Харесай

КЕВР предлага с над 15% по-висока цена на природния газ

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) предлага цената на синьото гориво да бъде с 15.21% по-висока спрямо настоящата цена за месец август.
Това стана на извършено през днешния ден намерено съвещание, на което беше разискван отчет по отношение на импортираното заявление на "Булгаргаз " ЕАД за одобряване на цена за месец септември 2020 година, по която публичният снабдител ще продава природен газ на крайните доставчици и на лицата, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.
Предложението на публичния снабдител за цената на природния газ е съобразено с промените в контракта за доставка сред „ Булгаргаз” ЕАД и ООО „ Газпром экспорт” от 2 март 2020 година Считано от 5 август 2019 година, цената на природния газ към този момент се пресмята всеки месец и се образува по нова ценообразуваща формула, напомнят от КЕВР.
Във връзка с образуването на цената на вход на газопреносни мрежи според член 17, алинея 3 от НРЦПГ „ Булгаргаз “ ЕАД е показало към заявката информация за общото количество природен газ за 2020 година и относителния дял на количествата за социална доставка на природен газ, програмата за освобождение на природен газ, както и по двустранните контракти.
След осъществен разбор, направен въз основа на показаните от „ Булгаргаз “ ЕАД данни и след направени калкулации според ценовия модел, в отчета се предлага цената на природния газ от 1 септември 2020 година да бъде в размер на 21.51 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). В съпоставяне с настоящата цена за месец август 2020 година в размер на 18.67 лева./MWh нарастването е с 2.84 лева./MWh или с 15.21%.
Предложената цена включва цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, съставния елемент по член 17, алинея 7 от НРЦПГ за активността „ социална доставка и съставния елемент по член 11а, алинея 2 от НРЦПГ, покриваща разноските на "Булгаргаз " ЕАД за предпазване на количества в подземното газово вместилище „ Чирен “ в осъществяване на отговорности по Плана за деяние при изключителни обстановки.
На 1 септември КЕВР ще одобри дефинитивно решение за цената на природния газ за септември 2020 г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР