Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) отговори на възмущенията

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) отговори на възмущенията
Коментари Харесай

КЕВР отговори на бизнеса: Не регулираме цените на газа за индустрията

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) отговори на възмущенията на бизнеса, че цената на природния газ за промишлеността няма да се намали от 1 ноември по този начин, както за крайните консуматори. Регулаторът уточни, че в тази ситуация е напълно спазен Закона за енергетиката, който разрешава на КЕВР да контролира цени единствено за топлофикациите и за крайни консуматори. Бизнесът заплаща газа си по препоръчаната от “Булгаргаз” цена пред КЕВР, а не по одобрена такава непосредствено от регулатора.

Преди ден работодателските организации упрекнаха КЕВР, че цената за промишлеността на свободния пазар ще бъде близо 120 лева, а не 93 лв. за мегаватчас, както бе оповестено преди дни в Министерски съвет.

Какво споделя законът?

" На контролиране от комисията подлежат цените, по които публичният снабдител продава природен газ на крайните доставчици на природен газ и на разположение, на което е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила. Цените се утвърждават ежемесечно и се ползват от първо число на месеца, за който са одобрени “, показаха от КЕВР, базирайки се на член 30, алинея 1, т. 7 от Закона за енергетиката.

От КЕВР прибавиха, че с този законов текст категорично е избран обсегът на решението на комисията. И припомниха, че всички решения, с които до момента регулаторът ежемесечно е утвърждавал контролирана цена на природния газ, имат същия обсег.

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Българската федерация на индустриалните енергийни потребители да понижи цената на природния газ за контролирания пазар от ноември, а за бизнес потребителите на свободния пазар цените на " Булгаргаз " да се покачат с 27 на 100.

Определената цена от КЕВР от 93.19 лева./МВтч вместо авансово декларираната над 119 лева обаче е единствено за топлофикационните и газоснабдителните сдружения. За индустриалците ще важи цената над 119 лева, което ги възмути. От " Булгаргаз " във вторник обясниха, че постоянно е било по този начин и подсетиха, че предприятията като не са удовлетворени от предлаганата им от държавния снабдител цена, могат да си купят газ от свободния пазар.

Аргументи

Според работодателите обаче неналичието на понижение за бизнеса " е следващ образец за кръстосано субсидиране от страна на енергоинтензивните индустриални консуматори към контролирания пазар и е следващата тежест, която те би трябвало да понесат по време на пандемия ". В изказването си те показват, че " индустриалните предприятия са принудени да заплащат голословно по-висока цена, поради избраните по-ниски цени на природния газ за топлофикациите и за крайните доставчици ".

Двете организации настояха КЕВР да анулира решението си и да излезе с ново, в което " заслужено се разпределят изгодите от договореността сред " Булгаргаз " и " Газпром износ " всред всички консуматори ".

Самите те обаче признават, че съгласно договорите си с " Булгаргаз " заплащат газа си по препоръчаната от сдружението пред КЕВР, а не по одобрената цена. Изчисляват също по този начин, че новото нарастване ще коства на членовете на федерацията 187 млн. лева

" Ако КЕВР не реагира, настояваме за оставката на ръководителя ѝ, а въпросът ще бъде отправен до способния съд и Европейската комисия ", предизвестиха във вторник индустриалците.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР