Американската EXIM Bank е готова да осигури $8 млрд. за

...
Американската EXIM Bank е готова да осигури $8 млрд. за
Коментари Харесай

Американската EXIM Bank е готова да осигури над 8 млрд. долара за АЕЦ Козлодуй

Американската EXIM Bank е подготвена да обезпечи $8 милиарда за АЕЦ " Козлодуй ". Това заяви енергийният министър Владимир Малинов в изявление за подкаста на " Капитал " " Капитал Green ".
Малинов събщи, че при визитата му в Съединени американски щати предишния месец се е срещнал с ръководителя на съвета на шефовете и изпълнителния шеф на Eximbank. " От Eximbank получихме писмо за желание, че са подготвени да финансират над 8 милиарда $ за реализацията на плана - освен да финансират американското съоръжение, което ще бъде вложено в плана и цялата технология, само че и до 40% от по този начин наречената локализация, присъединяване на български и физически и юридически лица в реализацията на плана, което е основно ", съобщи Малинов.
" Категоричен съм, че екологичната оценка за 7-и блок не е изтекла. Аз оглавявам работната група за плана за 7-и и 8-и блок на АЕЦ " Козлодуй ", в която взе участие и министърът на околната среда. Проведохме първото се съвещание в границите на идващите две седмици, ще проведем и второто, с цел да може в допълнение да дадем сигурност и ускорения по реализацията. За 7-и блок имаме настояща екологична оценка, която ще ни разреши да продължим напред. Проектната компания е оповестила и процедура за избор на съветник, с който, уповавам се, в границите на идващия месец, месец и половина да бъде подписан договорът, с цел да може да стартират работата по оценката за влияние на околната среда за 8-и блок ", сподели още Малинов.
" Следващата една година е основна за проектирането, структурирането на финансирането и бизнес модела, с цел да може идващото държавно управление в границите на четвърто тримесечие на 2025 година да се вземе дефинитивно капиталово решение и да бъде издадено разрешението за градеж за структурата ", съобщи енергийният министър. Той заяви, че към този момент се приказва и за основаването на нова жп линия поради построяването на новите блокове.
" В пика на работата по плана се чака да има към 10 хиляди души на място, а междинната претовареност ще бъде 6-7 хиляди души, освен това в интервал от най-малко 5-7 години. На тези хора, техните фамилии и деца, би трябвало да осигурим опция за здравно обслужване, за обучение, за обществен живот, само че преди този момент и за настаняване ", акцентира Малинов.
Енергийният министър заяви, че ще упорства идната седмица да бъде оповестена нова, " много по-мащабна " социална поръчка за ремонта на ПАВЕЦ " Чаира ". Според него един от целите на 50-ото Народно заседание и на идващия постоянен кабинет би трябвало да е създаване, утвърждение и започване на използването на нова енергийна тактика. Той счита, че тактиката би трябвало да е с небосвод 2050 година и би трябвало да се резервира задачата за реализиране на водородно неутрална стопанска система към 2050 година.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР