Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) изразява принципно несъгласие

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) изразява принципно несъгласие
Коментари Харесай

Народът вие от ужас! КЕРВ алармират: Промени в закона ще доведат до невиждан скок в цените на тока

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) показва кардинално противоречие с оферти пазарен модел и с съответни наредбите от плана за промени на Закана за енергетиката (ЗЕ). Позицията е оповестена на уеб страницата на КЕВР.
Вместо уравновесено изменение на контролираните цени до изравняването им с цените на свободния пазар, препоръчаният модел, при актуалната пазарна обстановка, може да доведат до внезапен скок на цените за крайните битови клиенти още на 1 януари 2024 година или отсрочено най-късно на 1 януари 2026 година, се показва в Становището на КЕВР. Промяната на досегашния модел следва да се извърши поетапно, под формата на равномерен временен интервал от минимум 2-3 години, а не внезапно.
Комисията счита, че премахването на контролирания пазар на едро, считано от 1 януари 2024 година ще сътвори непреодолими компликации най-много за крайните доставчици да обезпечат нужните им количества електрическа сила за покриване потреблението на крайните битови клиенти.
Това се постанова, заради събитието, че към момента са налице обилни разлики в ценовите равнища на контролиран и свободен пазар на електрическа сила на дребно, които могат даже да се разширят с оглед цялостната непредвидимост на основни фактори – геополитическата конюнктура, търсенето на сила в международен мащаб, дейностите на главните централни банки и други
Опасно е да се бърза със свободни цени на тока още тази зима, съобщи омбудсманът Диана Ковачева. Ковачева изпрати през вчерашния ден възражения до министъра на енергетиката Румен Радев по отношение на предложенията за промени в Закона за енергетиката. Според нея не са предпазени в задоволителна степен правата на жителите и противоречивите текстове следва да бъдат преразгледани.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР