Комисията по земеделието в парламента не прие спорни предложения за

...
Комисията по земеделието в парламента не прие спорни предложения за
Коментари Харесай

Тома Белев: Няма как да оставим всеки да сече където иска в горите

Комисията по земеделието в Народното събрание не одобри противоречиви оферти за законови промени, предвиждащи улеснение на сечта и строителството в горите. Това изясни пред БНР Тома Белев, който е някогашен заместник-министър на околната среда и водите, природозащитник и специалист в самодейността „ Зелени закони “.

„ Изпратени бяха над 500 негативни мнения на жители против тези оферти, които можеха да слагат под въпрос опазването и защитата българските гори. Позволяваха сеч без да има маркировка и без да е получено позволение за това “

Имаше и оферти за строителство в горите, уточни той.

„ Те бяха направени от Агенцията по горите, която се пробва да формулира и политиките във връзка с горите. Не бяха съумели обаче да напишат верните текстове “.

Имаше го и детайла от заплахата от митинги, тъй като няма по какъв начин да оставим всеки да си сече където желае. Това също повлия на отхвърлянето на тези текстове, уточни той.

Опасността обаче към момента не е изцяло избегната. Всяко едно от предложенията ще бъде гласувано в зала, изясни Белев.

„ Надявам се, че политическите сили схванаха какви са нашите терзания “.

Администрацията се е обезкървила, има доста свободни щатове, а хората са демотивирани, изясни Белев.

„ Експертите не желаят да се занимават с държавна администрация. Не желаят да се включат в тези системи и да бъдат подложени на напън. Администрацията се е обезсмислила. Възможно е да обърнем процеса, само че би трябвало да има непрекъснато ръководство най-малко 4-5 години “.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР