Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред даде зелена светлина

...
Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред даде зелена светлина
Коментари Харесай

Депутати дадоха зелена светлина за доброволните отряди към МВР

Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред даде зелена светлина на предлагането на Вътрешна македонска революционна организация за основаване на доброволни отряди към Министерство на вътрешните работи на второ четене. Престои предложенията за промени в закона за Министерство на вътрешните работи да влязат в пленарна зала и да бъде решено дефинитивно дали те ще бъдат признати или отхвърлени.

На този стадий комисията утвърди основаването на доброволни отряди, които да оказват помощ на полицията, изключително в по-малките обитаеми места. Ще бъдат направени описи с доброволците и при потребност те ще бъдат употребени с решение на шефа на регионалната дирекция на полицията, с цел да подкрепят работата на униформените. Това обаче ще става единствено в границите на избрана акция на полицията за съответен ден и часови диапазон, след което отрядите ще бъдат разпускани.

Те няма да имат никакви изключителни пълномощия отвън съответната интервенция, изясни депутатът от Вътрешна македонска революционна организация Александър Сиди. Според вносителите главната цел на този закон е да бъде подкрепена активността на полицията за запазване на реда най-много в дребните обитаеми места.

Българска социалистическа партия са срещу " четници " да ревизират документи и да задържат

Недоволство и причини " срещу " от представителите на Българска социалистическа партия срещна концепцията доброволните отряди, които те нарекоха " четници ", да имат пълномощия да изискват персонални документи и да задържат заподорзени за закононарушения до момента в който дойде полицията. Депутатите от Българска социалистическа партия не обобщиха, че не виждат никакъв смисъл на отрядите да бъдат давани такива пълномощия, откакто ще работят дружно с полицията и с тях ще има еднообразен.

Депутатите от левицата считат и че е нелегално да се позволяват такива пълномощия за жители, които не са от системата на Министерство на вътрешните работи. Отрицателно е мнението и на самото ведомство. От министерството са на мнение и че такива права имат единствено служители на реда, които са приключили курс за първична военна подготовка и съгласно закона.

Тъй като в плана на Вътрешна македонска революционна организация се планува доброволците да минават образование в академията на Министерство на вътрешните работи, от министерството считат, че в случай че полицейските чиновници са натоварени с допълните функционалности за образование, това ще докара до спомагателна натовареност и може да генерира спомагателни разноски за ексклузивен труд.
Идеята за доброволните отряди не е нова и е предлагана неведнъж от патриотите, въпреки и под друга форма.

Нова концепция на ГЕРБ не срещна необятна поддръжка и провокира въпроси. Предложението е полицията да може да назначава денонощна защита на представители на законодателната, изпълнителната и правосъдната власт, в случай че професионалното управление реши, че те са сложени под опасност. Българска социалистическа партия още веднъж бяха срещу с претекста, че " осъмването " с защита било еднакво на домакински арест.

Жандармерията и баретите се сливат и ще охраняват заплашвани служители

В комисията мина и смяната в закона, която планува жандармерията да излезе от състава на Главна дирекция " Национална полиция " и да бъде обединена в ново звено дружно със спецотряда за битка с тероризма (СОБТ), по-известен като спецотряда на баретите.

Новото звено ще би трябвало да се занимава освен с сериозни обстановки, терористични актове и всеобщи вълнения, само че и с защитата на висши управителни държавни чиновници и редови чиновници на Министерство на вътрешните работи, Национална агенция за приходите или Агенция " Митници " да вземем за пример.

Предложението е да се обезпечава защита на служителите след преценка и поради " съответна застрашеност ", в случай че има " опасност по отношение на реализиране на служебните им отговорности " и след решение на специфична комисия от висшето професионално управление на Министерство на вътрешните работи. Идеята срещна рецензии още преди месеци, защото има заплаха да дублира функционалности, с които е натоварена Националната работа за защита. Подобно негативно мнение изрече и някогашният вътрешен министър Веселин Вучков.

" Ако чиновник на Национална агенция за приходите, Агенция " Митници " или комисия, която се занимава с лицензи за бизнес и производства за милиони бъдат застрашени, те би трябвало да знаят, че имат поддръжката на страната и сигурността им ще бъде обезпечена. Министерство на вътрешните работи може да поеме тази защита ", аргументира предлагането Красимир Ципов от ГЕРБ.

Този нов текст се появи сред първо и второ четене на поправките в Закона за Министерство на вътрешните работи и бе препоръчан от шестима депутати от ГЕРБ, измежду които някогашният министър на вътрешните работи Валентин Радев и ръководителят на комисията по защита Константин Попов. В края на ноември м.г. на първо четене и със 102 гласа " за ", 19 " срещу " и 29 " въздържал се " Народното събрание одобри на първо четене промени в Закона за Министерство на вътрешните работи. Законопроектът предвиждаше няколко съществени промени. Дирекция " Жандармерия " ще се споделя " Жандармерия, специфични интервенции и битка с тероризма " и ще бъде част от Главна дирекция " Национална полиция ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР