Комисията по външна политика започна със скандал заседанието си, на

...
Комисията по външна политика започна със скандал заседанието си, на
Коментари Харесай

Външната комисия в НС започна със скандал! Разглежда френското предложение и протокола за РСМ

Комисията по външна политика стартира със скандал съвещанието си, на което би трябвало да бъде разисквано френското предложение за разрешаване на разногласието сред управляващите в София и Скопие, съобщи Novini.bg.

Тошко Йорданов възнегодува поради забележката, че е част от новосформиралото се болшинство. Чуха се оферти това съвещание да се отсрочи, защото държавното управление към този момент е нелегитимно. От ГЕРБ приканиха да се резервира положителния звук и да не се стига до провокации.

На съвещанието ще бъде показано мнението на Министерството на външните работи по отношение на плана на протокола за взаимно съвещание по чл.12 от Договора от 2017 година с районен съд Македония и пакет от документи на председателството на Съвета на Европейски Съюз /френското предложение, бел.ред./ по отношение на процеса на разширение, ще бъде изслушан и министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска.

Във френското предложение за проектозаключения на Съвета се реферира към двустранен протокол, подписан сред Скопие и София, който да разказва ясно изискванията и съответните стъпки за започване на договаряния на Република Северна Македония за участие в Европейски Съюз. Наред с гаранциите за неговото осъществяване и самата преговорна рамка, този протокол е от основно значение за София, която би трябвало деликатно да реши дали неговото наличие дава отговор на изискванията от досегашната публична българска позиция, разказани в Рамковата позиция от 2019 година

От „ Продължаваме промяната” показаха опасения по-рано, че новото болшинство на Движение за права и свободи и " Възраждане " ще изискат съвещанието да бъде закрито, с което да продължи играта на нерви със страховете на българските жители. От “Продължаваме промяната” ще настояваме съвещанието да е намерено, в това число за медии, с цел да има цялостна бистрота по процеса и изясненост за преговорната рамка и двустранния протокол, оповестиха от пресцентъра на Политическа партия.

Очаквайте детайлности.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР