У нас 63% от запитаните в изследване казват, че са

...
У нас 63% от запитаните в изследване казват, че са
Коментари Харесай

Общо 63% от българите са удовлетворени от работата си, сочи проучване на Галъп

У нас 63% от запитаните в проучване споделят, че са задоволени от работата си, 12% настояват, че не са задоволени, а 22% са някъде в средата. Това слага страната ни покрай междинното за света, само че по-ниско от това, което е особено за страните от Европейския съюз. Това демонстрират данните от обичайното " В края на годината " на " Галъп интернешънъл ".

, като в световен мащаб са интервюирани общо 46 138 души.



През последните години се регистрира прочут спад в удовлетвореността от работното място. На същия въпрос през 2018 година, да вземем за пример, 70% от запитаните българи дават отговор, че са удовлетворени от работата си. Необходими са повече талази на проучване за интерпретация на трендове, показват от " Галъп ".

Що се отнася до заплащането, настоящата вълна на проучване демонстрира, че общо 46% от работещите у нас са удовлетворени от заплатата си, 32% обаче не са. Нито преобладаващо удовлетворени, нито преобладаващо недоволни са 21% от запитаните работещи у нас. Малцина са тези, които не могат да преценяват, демонстрират още данните от изследването.



И по този индикатор настройките у нас са близки до междинните за света – надалеч от крайния негативизъм, регистриран в някои страни в Африка и Индия, само че и без необикновен възторг. Отношението към заплащането у нас не се отклонява доста и от записаното приблизително за Европейски Съюз, означават анализаторите.

И по този индикатор обаче записаното в този момент бележи условен спад спрямо записаното в края на 2018 година Тогава половината (50%) от българите са декларирали, че са задоволени от заплатата си, 30% не са били удовлетворени, а 20 на 100 нито са били удовлетворени, нито недоволни.



В международен мащаб две трети от работещите хора са удовлетворени от работата си и към половината са задоволени от заплатите, които получават, са някои от резултатите от ново проучване на международната Асоциация " Галъп интернешънъл ", което демонстрира също, че тези настройки са по-скоро постоянни през последните години.
Изкуственият разсъдък – сред опасност и опция
Изкуственият разсъдък буди терзания, демонстрира още изследването. Хората по света са комплицирани във връзка с новата технология – 31% виждат в нея повече благоприятни условия, само че 38% чакат да донесе повече проблеми за света. Значителен дял от 24% в международен мащаб не се усеща задоволително осведомен, с цел да оцени резултатите на ИИ върху човечеството.

У нас развиването на изкуствения разсъдък поделя настройките, само че сякаш терзанието надвива, разясняват от още " Галъп ". 21% у нас споделят, че изкуственият разсъдък носи повече благоприятни условия, само че 38% виждат в него повече проблеми. Една трета не се усещат задоволително осведомени, с цел да преценяват. В това отношение обществото ни реагира по-скоро като страните от Запада като цяло – които са по-изплашени от новата технология, означават социолозите.

Изследването „ В края на годината “ на асоциацията " Галъп интернешънъл " е традиция по самодейност и дизайн на ръководителя на Асоциацията доктор Джордж Галъп от 1977 година Изследването е извършено в 45 страни по света. Общо 46 138 души са интервюирани в световен мащаб. Във всяка страна през интервала октомври - декември 2023 година са интервюирани към 1000 души по метода " лице в лице ", по телефона или онлайн. Статистическата неточност в проучването е в диапазон ±3 - 5% при поверителен период – 95%.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР