Комисията по туризъм прие единодушно на второ гласуване на извънредно

...
Комисията по туризъм прие единодушно на второ гласуване на извънредно
Коментари Харесай

Онлайн рекламата на българския туризъм ще става без обществени поръчки

Комисията по туризъм одобри единомислещо на второ гласоподаване на изключително съвещание законопроекта за допълнение на Закона за туризма.

С него се вкарва изключение от използването на Закона за публичните поръчки на поръчки за услуги на доста огромни онлайн платформи или доста огромни онлайн търсачки по регламента за електронните услуги за шерване на видеоклипове, свързани с рекламата на туризма ни.

Предложението за промени в Закона за туризма, импортирано от Димитър Найденов (ПГ " Продължаваме Промяната-Демократична България " ) и група народни представители на 12 май бе признато от комисията за второ гласоподаване.

Прието бе по принцип предлагането за промени на Движение за права и свободи, постъпило сред първо и второ четене на законопроекта. То бе показано от Небие Кабак, която дружно с Ертен Анисова и Хатидже Георгиева (ПГ на ДПС) е съвносител на нормативните промени.

С промените законопроектът планува за осъществяването на националната туристическа реклама министърът на туризма да не ползва наредбите на Закона за публичните поръчки в случаите, в които рекламата се извършва посредством непосредствено възлагане към сдружения от настоящия лист на избраните доста огромни онлайн платформи или доста огромни онлайн търсачки, оповестени в Официалния вестник на Европейския съюз, според Регламент (ЕС) 2022/2065 на Европейския парламент и на Съвета от 19 октомври 2022 година по отношение на единния пазар на цифрови услуги и за изменение на Директива 2000/31/ЕО (Акт за цифровите услуги). Тази правна опция не се ползва за никакви други действия по подготовката, ръководството и отчитането на националната туристическа реклама.

С други промени в закона министърът на туризма се задължава да разгласява ежемесечно на интернет страницата на министерството информация с информация за изразходваните средства, както и за успеваемостта на рекламата, според данните за успеваемост, предоставени от платформите или търсачките. Справката се разгласява и в отворен, машинно четим формат на портала на отворените данни по смисъла на Закона за достъп до социална информация.

Очаква се законопроектът да влезе в дневния ред на съвещанието на Народното събрание за второ четене измежду първите точки в четвъртък, когато комисията също ще заседава.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР