Комисията по транспорт към Столичния общински съвет разгледа предложението на

...
Комисията по транспорт към Столичния общински съвет разгледа предложението на
Коментари Харесай

Въвежда се единен стандарт за обозначаване на линиите на обществения транспорт в София

Комисията по превоз към Столичния общински съвет прегледа предлагането на Зафир Зарков, Калоян Паргов, Борис Бонев и Симеон Ставрев за въвеждане на обединен стандарт за обозначаване на линиите на публичния градски превоз.

Става дума за визуализациите, които се слагат на спиркови знаци и електронни осведомителни табла, на интернет страницата на „ Център за градска подвижност “, както и в самите транспортни средства. Всички линии сега са с буквени обозначения, което основава редица неудобства и неясноти за потребителите.

Буквеното индексиране основава и усложнения за пасажерите, заради потреблението, както на кирилица, по този начин и на латиница.

Друго усложнение за пасажерите, употребяващи електронните табла е, че на таблото се изписва първата и последна спирка по маршрута, което при дълги имена на спирките води до удължено време за изчакване до момента в който се появи дестинацията. Първата спирка от маршрута не дава значима информация на пасажерите, защото те се намират на последваща спирка от този маршрут и за тях е по-важно да се пресъздава дестинацията. Същото важи и за транспортните средства, които имат челни електронни табла, позволяващи визуализация на номер и маршрут.

Предвид гореизложеното вносителите оферират:

Да се отстрани буквеното индексиране към номерата на линията, като досегашните:

· Линии с показател „ Е “ остават със същия номер автобусна линия;

· Допълнителните линии да стартират с номера от 800 нагоре, като сегашната линия Д1 да стане 801;

· Нощните линии да стартират с номера от 900 нагоре, като сегашната линия N1 да стане 901, N2 да стане 902, N3 да стане 903, а N4 да стане 904;

· Експресна линия Х50 да остане единствено с номер 50.

На електронните табла по спирките да се изписва единствено номерът на линията и крайната спирка по маршрута, като за типа превоз се употребява единствено А за автобусна линия, ТМ за трамвайна линия и ТБ за тролейбусна линия, предава Българска национална телевизия. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР