Комисията по отбрана в Народното събрание преодоля президентското вето като

...
Комисията по отбрана в Народното събрание преодоля президентското вето като
Коментари Харесай

Комисията по отбрана прескочи президентското вето

Комисията по защита в Народното събрание преодоля президентското несъгласие като гласоподава, наново измененията в Закона за защита и въоръжените сили.
12 от депутатите в комисията по защита в Народното събрание гласоподаваха „ за” измененията във военния закон, 7 бяха срещу.

В началото на седмицата президентът Румен Радев върна за ново разискване в Народното събрание разпореждания от Закона за изменение и допълнение на Закона за защитата и въоръжените сили, признат от 44-ото Народното събрание на 27 септември 2017 година

С признатите от депутатите промени плануват удостоените с висше военно звание офицери да се показват в Комисията по защита на Народното събрание. Според президента, законът не дава отговор на въпроса дали при всяко почитане с висше офицерско звание на един и същи офицер следва да се прави такова показване. Това може да докара до практическото обезсмисляне на наредбата, в случай че е належащо още веднъж да се показват към този момент показани лица. Тази неразбираема наредба, в която мъчно се разпознава вложеният смисъл, не способства за одобряването на правовата страна. Същевременно тя крие риск от политизиране на висшия команден състав на Въоръжените сили.

„ Всъщност в една демократична, правова страна се избира парламент, в който има ръководещи, има и съпротива. Това е гаранцията, че армията ще бъде деполитизирана, по този начин както всички ние считаме. Когато Народното събрание има единствено ръководещи, тогава има заплаха армията да бъде политизирана. Тоест Народното събрание е поръчител за това, че армията е деполитизирана, тъй че не виждам в това основание”, сподели ръководителят на комисията по защитата Константин Попов, който е и един от вносителите на законопроекта, цитира БГНЕС.

Дали Народното събрание ще отхвърли ветото на президента ще решат депутатите в пленарна зала. Според Конституцията Народното събрание приема наново закона с болшинство повече от половината от всички народни представители.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР