Комисията по околна среда към Столичния общински съвет одобри днес

...
Комисията по околна среда към Столичния общински съвет одобри днес
Коментари Харесай

Одобрено: Пълна забрана за паркиране в центъра на София при мръсен въздух

Комисията по околна среда към Столичния общински съвет утвърди през днешния ден пакет от ограничения, които ще се задействат при високи равнища на замърсяване на въздуха в столицата.

Една от тях планува цялостна възбрана на паркирането в центъра на София и ограничение на придвижването на коли.

Отпадна предлагането за нарастване на таксата за “синя зона “ и гратис паркиране в буферните паркинги при превишение на фините прахови частици във въздуха или планирани стойности за такова.

Същевременно обаче ще се забрани паркирането в избрани карета или напълно затваряне на зоната, заяви БНР.

Ще се не разрешава и влизането в централната част на коли с четни или нечетни номера.

Идеите за безвъзмезден градски превоз в дните с превишени правила на замърсеност не получиха поддръжка. Комисията обаче гласоподава компромисен вид - платено пътешестване с така наречен „ зелен билет ” за цяла градска мрежа денем на цена 1 лев.

Мерките ще влизат в действие в два случая - или когато минимум две автоматизирани станции са записали запрашаване от над 200 микрограма на квадратен метър през два дни, или в случай че рисково замърсен въздух бъде открит от 4 станции в рамките дневно.

Окончателното одобряване на мненията, вписани в Механизма с оперативни ограничения, ще бъде направено на идното съвещание на общинския съвет на 25 януари.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР