Комисията по наука и образование към местния парламент във Варна

...
Комисията по наука и образование към местния парламент във Варна
Коментари Харесай

Промени в наредбата за местните такси и услуги разгледа ПКНаука и образование към ОбС във Варна


Комисията по просвета и обучение към локалния парламент във Варна прегледа промени в общинската разпоредба за определянето и администрирането на локалните такси и цени на услуги. Корекциите са свързани с анулацията на таксите за прилагане на детски ясли и градини, която влезе в действие от 1 април 2022 година, стана ясно на днешното съвещание на комисията.

Досега тези такси се определяха от общинската разпоредба, събираха се от общината, а приходите се използваха за финансиране на част от издръжката на детските заведения. След отпадането на дължимите от родителите суми тази част от издръжката беше обезщетена от централния бюджет.

В осъществяване на законовите разпореждания и за синхронизиране с промените в националното законодателство  се отстраняват текстовете в наредбата, засягащи таксите за детските ясли и градини. С препоръчаните ремонти няма да се наложат преструктуриране и промени в организацията на активността на общинската администрация, бе изтъкнато на съвещанието.

За използване на новата уредба за 2022 година, в това число за компенсиране на отпадането на таксите, са планувани 5 744 700 лева за издръжката на 11 784 деца в детски градини и учебни заведения в община Варна. Това обезпечава по 54,17 лева месец на месец за едно дете. Сумата е с 12,8% повече от избраната до момента месечна такса от 48 лева за децата на 2 и 3 години и с 35,4% по-висока от таксата в размер от 40 лева за деца в групите за наложително предучилищно обучение.

За варненчетата в детските ясли са планувани 1 299 375 лева от държавния бюджет. Това обезпечава по 93,75 лева на месец за едно дете и е с 95,3% повече от до момента избраната цялостна месечна такса от 48 лева

С тези средства ще се финансира част от издръжката на децата в общинските детски ясли и градини, която е в много по-висок размер, стана ясно на съвещанието.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР