Комисията по култура и духовно развитие към Общинския съвет определи

...
Комисията по култура и духовно развитие към Общинския съвет определи
Коментари Харесай

Стана ясен съставът на журито за награда Варна

Комисията по просвета и духовно развиване към Общинския съвет дефинира състава на журито за отсъждане на премия „ Варна “ за 2018 година Носителите на влиятелното отличие ще бъдат определени от седемчленно жури, в което по традиция ще вземат участие миналогодишни спечелили.

Един от тях е художникът Венцеслав Антонов, притежател на огромната премия „ Варна “ за 2017 година Своите оценки за новите кандидатури ще дадат също Ангел Ангелов, победител в раздел „ Литература “, и Татяна Капричева, която бе отличена в сектор „ Журналистика “. В състава на журито влиза и носителката на наградата за изобразително изкуство Лора Янкова Маринова – Борисова.

Съветниците гласоподаваха артистът Стоян Стоянов да съставлява Държавния куклен спектакъл – Варна, който предходната година получи премията за спектакъла „ Мечо Пух “. За раздел „ Музика “ ще дава отговор Неджет Мустафа Ахмед – музикант, учител и живописен началник.   Според статута на премията журито ще се оглавява от ръководителя на ПК „ Култура и духовно развиване “ Даниела Димова.

Награда „ Варна “ се връчва всяка година в навечерието на 24 май, като самопризнание към културните създатели на града за техните триумфи и приноса им към развиването на културата и духовния живот. Призът се присъжда в разделите: литература; образни изкуства; театър; музика; опера; танц; кино; журналистика и журналистика; архитектура; живописен превод; организация за подкрепяне и разпространение на културата и изкуствата.

На днешното съвещание членовете на комисията изслушаха също отчет за мониторинг и оценка на планове, спечелили финансиране по фонд „ Култура ” на Община Варна за 2017 година. Съветниците се сплотиха към мнението, че рейтингът на даден план би трябвало да рефлектира върху финансирането. Проектите с по-ниска оценка следва да получават по-малко средства от общинския бюджет и противоположното.

Общинските съветници разгледаха и две писма за именуване и преименуване на улици във Варна. Едното предложение беше улица в селищно образувание „ Манастирски хълм, Бялата чешма и Дъбравата “ да носи името „ Дъбова гора “, което не получи утвърждението на съветниците.

Другото искане бе улица „ Федот Попов “ в Следствен отдел към окръжна прокуратура „ Ален Мак “ да бъде преименувана в ул. „ Равин Елиезер Ицхак Папо “. То беше отхвърлено поради незаконност. 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР