Комисията по конституционни въпроси започна разглеждането и гласуването на промените

...
Комисията по конституционни въпроси започна разглеждането и гласуването на промените
Коментари Харесай

Конституционната комисия реши: Българи с двойно гражданство ще могат да са народни представители

Комисията по конституционни въпроси стартира разглеждането и гласуването на измененията в главния закон на второ четене. Народните представители одобриха промени, с които разрешиха депутат да може да бъде определен, в случай че има двойно поданство.

„ За депутат може да бъде определен български жител, който има и друго поданство, когато е живял последните 18 месеца в страната ”, гласи новият текст.

С квалифицирано болшинство от 2/3 или 160 гласа ще може да се одобряват закони за избор на регулатори, реши още комисията.

Гласуваното предложение за двойното поданство бе предшествано от спор в залата, в който с изключение на депутати, мнението си показаха и специалисти по конституционно право.

" Как се дефинират тези 18 месеца като период ", попита преподавателят по конституционно право Наталия Киселова .

" В законодателството се планува съдии, прокурори и следователи да бъдат единствено български жители. След смяна на Конституцията не е наложително незабавно да се промени и законът, само че ми се коства, че ще има напън това да стане ", означи преподавателят по конституционно право Екатерина Михайлов а, представена от Българска телеграфна агенция. " Защо някой с двойно поданство може да стане народен представител или министър, а да не може арбитър, запита специалистът. В закона за държавните чиновници също има ограничавания ", подсети още Михайлова.

" Не мога да схвана каква е законодателната цел ", разяснява някогашният парламентарен арбитър Румен Ненков и попита дали такава смяна в Конституцията цели привличането на български жители от чужбина. Представете си министър или депутат да бъде извикан в ресурс, какво ще стане. Нека не си играем с националната сигурност, уточни още Ненков.

Депутатът от ПГ на “БСП за България ” Мая Димитрова също попита дали с предлагането не се слага в заплаха националната сигурност. Димитрова изрече при започване на съвещанието възраженията на левицата към подхванатата смяна в Конституцията.

Според депутата от ПГ на “Има подобен народ ” Гроздан Караджов би трябвало да се направи по-внимателен прочит на това какво значи двойното поданство. Той запита дали предлагането се прави поради съпредседателя на “Продължаваме смяната ” Кирил Петков. В началото на съвещанието Караджов съобщи, че смяната в Конституцията е подложена на критика “много и от доста страни ”. Нейният главен недостатък е бързината, с която се движи процедурата. Не оставаме с усещане, че българското общество е въвлечено в тези промени, разяснява също той.

" Ние по тази причина имаме проблем с уседналостта на локалните избори, тъй като не знаем и жителите в страната къде живеят ", означи ръководителят на комисията Радомир Чолаков от ГЕРБ. " Ще си разреша да помисля за предложение за преходна наредба, която да отсрочи влизането в действие на този текст, в случай че Народното събрание реши да го одобри, макар всички забележки и предизвестия, които бяха направени ".

По думите на Чолаков с такава преходна наредба може да се основат нужните административно-правни предпоставки “за това ние да узнаем какъв брой българи имат двойно поданство, в кои страни се намират, където тъкмо живеят ”.

" Да одобряваме текст, с който, нагледно казано, си купуваме котка в чувала, не съм склонен ", разяснява още ръководителят на комисията.

Последните 30 години немалка част от българската национална общественост се намира в други страни. Трябва да признаем и отчетем този факт и да отчетем по какъв начин можем съответно да ги включим в нашия политически живот, разяснява министърът на правораздаването Атанас Славов . От тази позиция не мога окончателно да се изкажа против текстовете за двойното поданство.

" Трябва да ви уверя, че в дебата изобщо не е седял въпросът за господин Кирил Петков или за някой различен случай от близкото минало ", съобщи също той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР