Комисията по конституционни въпроси започна разглеждането и гласуването на промените

...
Комисията по конституционни въпроси започна разглеждането и гласуването на промените
Коментари Харесай

Конституционната комисия реши: Депутат може да бъде лице и с двойно гражданство

Комисията по конституционни въпроси стартира разглеждането и гласуването на измененията в главния закон на второ четене. Народните представители одобриха промени, с които разрешиха депутат да може да бъде определен в случай че има двойно поданство.

Народните представители одобриха изменението за двойното поданство за народен представител, което гласи:

“За депутат може да бъде определен български жител, който има и друго поданство, когато е живял последните осемнадесет месеца в страната ”.

Преди това обаче не липсваше и спор.

В съвещанието участваха водещи адвокати, преподаватели и някогашни членове на Конституционния съд, които показаха своите възражения и неясноти по препоръчаните промени.

Проф. Екатерина Михайлов сподели, че в случай че това предложение бъде признато “това ще отвори вратата ” и към сходна смяна по повод и на министри и други държавни длъжности.

Доц. Наталия Киселова пък запита подготвени ли сме да отворим тази врата. Освен това обаче тя обърна внимание на заложения период от 18 месеца.

Председателят на конституционната комисия Радомир Чолаков изясни, че в Търновската конституция е било заложено Народно събрание да може даде позволение човек с непознато поданство да може да стане депутат. Той не взе участие при гласуването на тази смяна, а едвам след него разяснява, че ние не знаем какъв брой хора с двойно поданство живеят у нас. Чолаков добави: “В момента да одобряваме текст, с който си купуваме котка в чувала, не съм склонен ”.

Министърът на правораздаването Атанас Славов сподели, че решението за това дали лица с двойно поданство да вземат участие в българския политически живот е суверенно решение на българския парламент.

“Не мога окончателно да се изкажа против текстовете за българското поданство ” , разясни той. Според него българите, които са трайно открити в Европейски Съюз би трябвало да имат такова право, само че уточни, че откогато сме членове на Европейски Съюз е мъчно да се наблюдава дали лицето дава отговор на условията във връзка с периода от 18 месеца.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР