Комисията по енергетика в Народното събрание отложи гласуването на Пътната

...
Комисията по енергетика в Народното събрание отложи гласуването на Пътната
Коментари Харесай

Депутатите отложиха решението кога да се спре изгарянето на въглища в България

Комисията по енергетика в Народното събрание отсрочи гласуването на Пътната карта за климатична индиферентност на България с небосвод 2050 година

Заседанието стартира с показване на картата от специалисти от Министерството на енергетика с ангажимента, че тя към този момент е утвърдена от консултативния съвет по Зелената договорка и от Министерски съвет. Картата планува прекратяване на изгаряне на въглища в България през 2030 г . в по-краткосрочния й проект и не по-късно от 2030 година до 2038 година в дълготрайния й вид.



" От юли т.г. работата по Пътната карта се форсира, главният й фокус е актуализиране на допусканията във връзка с п отреблението, което да обезпечи електроенергийния баланс и резултата от понижаване на въглеродни излъчвания ", сподели ръководителят на парламентарната комисия Делян Добрев. По негови думи упованията са към 2025 година генериращите мощности на България а бъдат близо 3 гигавата. " От 2030 година до 2038 година сюжетът планува 1 гигават генериращи нуклеарни мощности. Включено е и създаване на нови водно-акумулиращи електрически централи (ПАВЕЦ), които да допринесат за съхранението на създадената сила ", изясни ръководителят на комисията по енергетика.

Ренета Колева, заместник-министър в Министерството на околната среда и водите, сподели, че Министерство на околната среда и водите напълно поддържа Пътната карта и изясни, че сега се готви закон за ограничение на изменението на климата .

Депутатите обърнаха внимание, че с изключение на бранш " Енергетика “, браншове като " Транспорт “, " Строителство “ и други, които са съществени замърсители, не са включени в Пътната карта.

Депутатът Васил Стефанов от Политическа партия – Демократична България предложи гласуването на Пътната карта да бъде отсрочено поради погрешно формулиране на периода в дълготраен проект от 2030 година до 2038 година, който би могъл да бъде тълкуван многозначно от заинтригуваните страни и който би трябвало да бъде по-старателно разказан в текста.

Делян Добрев утвърди концепцията му и организира гласоподаване Пътната карта да бъде прегледана на изключително съвещание идната сряда поради двусмисления период, което предложение бе признато с единогласие от комисията по енергетика.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР