Комисията по досиетата огласи проверките за принадлежност към тоталитарните комунистически

...
Комисията по досиетата огласи проверките за принадлежност към тоталитарните комунистически
Коментари Харесай

Изплуваха още агенти на ДС в пет партии

Комисията по досиетата огласи инспекциите за принадлежност към тоталитарните комунистически служби в нови пет политически партии с прекъсната активност.

Както осведоми самостоятелният държавен орган е длъжен по закона за досиетата да ревизира за принадлежност към Държавна сигурност и разследващите служби на Българска народна армия ръководителите, заместник-председателите, членовете на управителни и контролни органи на политически партии или обединения в страната.

Комисията извърши инспекция на настоящите политически субекти преди няколко години, а от предходната година прави инспекция на партийните обединения с прекъсната активност, като извлича нужните данни за инспекция от правосъдните решения, с които партиите са регистрирани.

В партия „ Нова народна власт “ (прекратена) са тествани 22 лица (решение №-2-2290 от 5 юни 2023 г.). От тях двама са принадлежност към тоталитарните служби. Това са:

Вангел Димитров Арабаджиев, член на управителен орган на партия (член на Централен съвет) от 18.04.1997 г.;

Светослав Иванов Козаров, член на управителен орган на партия (член на Централен съвет) от 18.04.1997 година

В партия „ Движение за национално единение и обществена правдивост “ (прекратена) инспекцията е обхванала 13 души (решение №-2-2291 от 5 юни 2023 г.).

От тях трима са с принадлежност, само че Комисията е огласила данните единствено за двама от тях, защото третият е умрял и в тези случаи по закона данните не са обществени. Разкритите сътрудници са:

Андрей Пенев Димов, член на управителен орган на партия (Секретар) от 29.11.1999 г.;

Евстати Борисов Попов, член на управителен орган на партия (член на Национален политически съвет) от 29.11.1999 година

В „ Национален съюз „ Народна партия “ (предишно название „ Национален демократически съюз в България “) (прекратена) са тествани общо 29 лица (решение №-2-2292 от 5 юни 2023 г.).

От тях един е с принадлежност към тоталитарните служби, само че е умрял и данните за него не са огласени обществено.

В „ Партия за либерален напредък и благополучие /ПДПБ/ “ (предишно название „ Движение демократично крило “ /ДДК/) (прекратена) са тествани 19 лица (решение №-2-2293 от 5 юни 2023 г.).

От тях двама с агентурно минало, само че единият от тях е умрял. Разкритият помощник е Осман Ахмед Октай, член на управителен орган на партия (председател) от 24.07.2003 година

В партия „ Българска евродесница “ (прекратена) са тествани 5 лица (решение №-2-2294 от 5 юни 2023 г.).

От тях един е с досие, само че е умрял и данните за него не са огласени.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР