Комисията по бюджет и финанси прие на второ четене промените

...
Комисията по бюджет и финанси прие на второ четене промените
Коментари Харесай

Бюджетната комисия одобри акциза на бездимните цигари и на второ четене

Комисията по бюджет и финанси одобри на второ четене измененията в Закона за акцизите и данъчните хранилища, изменящи акцизната ставка на нагреваемите тютюневи произведения, придобили известност като „ бездимни цигари “.

Първоначалният текст на законопроекта предвиждаше уеднаквяване на акцизната ставка на бездимните произведения с тази на стандартните цигари, само че след породилото се неодобрение ръководещите поеха ангажимент да внесат промени сред двете четения. Новото предложение планува акцизът да се мери на база на количеството тютюн и ще е 40% от ставката за елементарните цигари , предава БГНЕС.

Първоначалното предложение провокира даже разделяне в ръководещата коалиция. От Вътрешна македонска революционна организация, една от партиите в състава на „ Обединените патриоти “, се оповестиха срещу него. Аргументите има бяха два - предлагането не е било в съгласие с парламентарната им група и прецизната акцизна политика на Европейска комисия, която дава късмет на това ново произведение да способства за възстановяване на здравословното положение на европейските жители. Премиерът даже разгласи, че законопроектът ще бъде отдръпнат, само че след съвещание на съдружния съвет се стигна до консенсус.

В до момента настоящите разпореждания акцизната ставка за тези произведения е в размер на 152 лева за кг, което прави 0, 93 лева за една кутия. За съпоставяне, в случай че за тези нагреваеми тютюневи произведения се ползва акцизната ставка за цигарите, то размерът на акциза ще бъде 3, 54 лева за кутия.

От опозицията още веднъж разкритикуваха готвените промени. „ Това е жестоко нарушаване на Закона за публичните финанси и опонира на нормативните актове на Народното събрание. Няма никакви планове, няма никакви цифри. Един твърди, че ще съберем 3 млн. лв.. Аз настоявам, че ще съберем 3 лв.. Къде са има сметките? “, попита депутатът Румен Гечев.

За образец той даде Съединени американски щати, където се върви към диференциация на акциза върху тези произведения. „ Ние вървим в противоположна посока “, акцентира Гечев и напомни, че по-ниският данък на бездимните цигари е препоръчан точно от ръководещите.

Новите текстове отбрани ръководителят на бюджетната комисия Менда Стоянова. „ Когато предходната година приемахме акциза считахме, че нагреваемите тютюневи произведения са дребен дял от пазара и сходно на електронните цигари, ще отмрат с времето. Още първите месеци на 2018 година, след извънредно нападателна реклама на производителя се оказа, че тези произведения имат растеж с над 50% “, аргументира се тя. Именно това е и претекстът законодателните промени да се предизвикват в средата на годината, а не в края, както е признато при смяната в данъчните закони.

Менда Стоянова оспори и изказванията, че тези цигари са по-малко нездравословни от стандартните. „ Всяко произведение, което съдържа тютюн е нездравословно за здравето “, акцентира тя, базирайки се на проучване на Световната здравна организация. Председателят на бюджетна комисия добави още, че ще се върви към гладко повишение на акциза на тези произведения, само че за в този момент не е ясно времето, в което това ще се случи. „ На този стадий нямаме причина да считаме, че ще има покачване на акциза на стандартните цигари “, добави Стоянова.

Предстои текстовете да бъдат утвърдени в пленарна зала.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР