Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание одобри проект

...
Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание одобри проект
Коментари Харесай

Бюджетната комисия одобри сделката със САЩ за 198 бойни и спомагателни бронетранспортьора

Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание утвърди план за капиталов разход " Придобиване на съществена бойна техника за създаване на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада “, импортиран от Министерски съвет на 21 септември.


„ За “ гласоподаваха 13 депутати, срещу бяха четирима, въздържали се нямаше, съобщи Българска телеграфна агенция.

Вчера проекторешението беше признато от водещата комисия по защита.

Държавният департамент на Съединени американски щати утвърди евентуалната продажба на България на бронетранспортьори " Страйкър " (Stryker), заяви Пентагонът при започване на септември. Корпорацията " Дженеръл Дайнамикс " (General Dynamics) е главният снабдител на това въоръжение. Проектът планува придобиване на 198 бойни и спомагателни машини, 183 от които - от семейството " Страйкър ".

$ (2 504 320 000 лева, изчислени при курс на щатския $ $1 = 1,82 лева.) без Данък добавена стойност. Заплащането е планувано да се извърши за интервал от пет години. Първото заплащане следва да бъде направено тази година.

В отговор на изпратено писмо-заявка от МО за даване на оферта за придобиване на бойни и спомагателни машини е получен план на контракт от държавното управление на Съединени американски щати, се показва в проекторешението. Той е получен в края на август и е прегледан през септември „ коренно, ред по ред “, уточни министърът на защитата Тодор Тагарев при представянето на плана в бюджетната комисия.

Разпределение на заплащанията по години, записано в плана, е 479 315 200 лева за тази година, 600 600 000 лева за 2024 година, също толкоз за 2025 година, 370 042 400 за 2026 година, 453 762 400 лв. за 2027 година Срокът за осъществяване на плана стартира от датата на първото предплатено заплащане.

Министърът на защитата Тодор Тагарев уточни, че всички разноски за осъществяване на плана се обезпечават в границите на прогнозните разноски за защита за съответната година. За тази година има нужните средства в бюджета, идващите три години са съгласувани с Министерството на финансите и са планувани в тригодишната бюджетна рамка, само за 2027 година нямаме публична прогноза, само че считаме, че средствата ще бъдат факт, уточни военният министър.

Най-големият риск от тази позиция е ние да не сключим контракт и да не създадем пращането от 480 млн. $, което ще натовари доста бюджета за защита за идващите години, сподели още той. По думите на Тагарев, в случай че планът за капиталов разход има опция да мине в пленарна зала преди депутатите да преустановят работа поради локалните избори, то това ще бъде най-хубавият вид да се отстрани рискът от финансова позиция.

С този план ще посрещнем по най-хубавия метод условията на Сухопътни войски все още, разяснява Тодор Тагарев. Той уточни, че в плана е планувано и доста индустриално присъединяване. Ще бъде основан потенциал за ремонтни действия в България. Целта ни е да изградим районен център за поддръжка на машини " Страйкър " за Европа, сподели министърът.

Бюджетната комисия одобри на първо четене и законопроект за промени в Закона за НЗОК, импортиран от депутатите Костадин Ангелов (ГЕРБ) и Васил Пандов ( " Продължаваме промяната " ). Той планува да се отсрочи срокът, от който НЗОК да заплаща по нов метод медикаментите на лечебните заведения. Срокът до момента беше 1 октомври, само че с гласуваната смяна той се отсрочва за 1 февруари 2024 година По-рано през днешния ден комисията по опазване на здравето одобри законопроекта на първо четене. Приемането на предлаганата нормативна смяна ще подсигурява достъпа до лекарствени артикули на всички нуждаещи се пациенти и ще обезпечи по-добра финансова предвидимост и непоклатимост на лечебните заведения, се показва в претекстовете за смяната на периода. Депутатите от бюджетната комисия одобриха също законопроектът да се гласоподава на две четения в едно пленарно съвещание.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР