Комисията оценява високо политическата воля на правителството за решаване на

...
Комисията оценява високо политическата воля на правителството за решаване на
Коментари Харесай

EK: Безотчетността на главния прокурор и работата на ВСС предизвикват тревога


Комисията прави оценка високо политическата воля на държавното управление за решение на основните проблеми, разпознати в първите два отчета по Механизма за господство на правото и за осъществяване на интернационалните задължения на страната ни. В отчета се акцентира категорично, че промените в Плана за възобновяване и резистентност – в това число повишението на отчетността и отговорността на основния прокурор и въвеждането на правосъден надзор върху отхвърли на прокуратурата да образува наказателно произвеждане са ориентирани за превъзмогване на дългогодишните опасения, посочени в предходните издания на Доклада за върховенството на правото и по Механизма за съдействие и оценка.

Европейска комисия ни споделя, че безотчетността на основния прокурор провокира паника. В документа е записано, че неналичието на опция за дейно следствие на обвинител № 1 е дълготраен проблем. Той е установен освен от Европейска комисия, само че и от Европейския съд по правата на индивида и Съвета на Европа. Правомощията на основния прокурор и позицията му във Висшия правосъден съвет ускоряват въздействието му и в двете институции. Будят паника и структурата и работата на Висшия правосъден съвет. В отчета се акцентира и продължаващата нездравословна процедура за командироване за дълготрайно време на прокурори и съдии, вместо да се провеждат състезания за постоянни назначения. Европейска комисия продължава да чака резултати от битката с корупцията по високите етажи на властта и превъзмогване на политическото въздействие над медиите. Комисията акцентира, че към момента няма задоволително на брой дефинитивни присъди за корупция по високите етажи.

В същото време, Европейска комисия регистрира желанието на държавното управление да вкара ефикасен механизъм за отчетност и отговорност на основния прокурор и неговите заместници. Положително се прави оценка и уговорката на държавното управление за съдействие със Съвета на Европа и Венецианската комисия преди внасянето на съответните законодателни промени в Народното събрание. В отчета се отбелязва и задължението на държавното управление да вкара обзор на всички отводи на прокурори да образуват досъдебно произвеждане.

Отчетено е и решението на Народното събрание за закриване на профилираните съд и прокуратура. Според Европейска комисия, плануванаъа процедурата за преназначаване обезпечава задоволително гаранции за отбрана на независимостта на правосъдната власт.

По тематиката антикорупция, отчетът регистрира плануваната промяна на КПКОНПИ, в това число разделянето й на две комисии, както и препоръчаните от държавното управление ограничения за битка с корупцията на всички равнища в държавната администрация и правосъдната система. Отчетено е, че през март 2022 година България е прекратила режима за предоставяне на българско поданство против вложения, за което е била неведнъж подложена на критика в предишното.

По отношение на медийната независимост, Европейска комисия установи, че за миналата година професионалната среда на публицистите леко се е подобрила, като представителите на медиите са имали опция да се показват по-свободно спрямо преди. Въпреки това въпросът с прозрачността на собствеността в медиите продължава да буди съществени терзания.

С положителен знак е маркирано подобряването на законодателния развой с приемането на условието всички законопроекти да се внасят в Народното събрание дружно с претекстове и предварителна оценка на влияние.

Според българския министър-председател, отчетът демонстрира позитивната оценка на Европейска комисия за свършеното от кабинета за последните седем месеца, само че и обстоятелството, че към момента следва доста работа и са нужни мощна воля и старания по повод продължение на битката с корупцията. „ В продължение на прекалено много години хората в България трябваше да гледат по какъв начин корупцията задушава икономическото развиване на страната. Всеки ден изпитваме на личен тил по какъв начин корупцията заплашва живота със зле построена инфраструктура и неглижирани инспекции за безопасност; когато корупцията завладее държавните институции, те обслужват обособени персони, а не обществото; корупцията подкопава демокрацията и правото на хората да дефинират личната си орис “, акцентира министър-председателят.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР