Комисия за защита на потребителите санкционира верига магазини за облекла,

...
Комисия за защита на потребителите санкционира верига магазини за облекла,
Коментари Харесай

Глобиха известна марка заради некоректни намаления по време на Черен петък в пловдивски мол

Комисия за отбрана на потребителите глоби верига магазини за дрехи, поради неточно оповестяване на понижения по време на Черен петък в пловдивски мол. На компанията „ Монтекристо Ритейл БГ “ ЕООД, която стопанисва комерсиалните марки „ Lee Cooper “, „ KVL by Kenvelo “ и „ Timeout “ в цяла България, е наложена санкция от 500 лв..
Прочетете още
При инспекция на обекта им в мол „ Пловдив “ инспектори от Регионална дирекция „ Контрол на пазара “ към Комисия за отбрана на потребителите било открито, че в края на ноември 2022г., на входа е оповестено понижение на цените на артикули за въпросния ден.

То се отнасяло за всички артикули от зимните сбирки на марките им, като било посочено, че отстъпката се дава на касата от посочената бяла цена на етикета, а на етикетите по облеклата стояла остарялата стойност . Тази процедура обаче е подвеждаща за потребителите, заради което проверяващите са приели, че известието за понижение не е оповестено съгласно условията на закона.

Затова издали акт, доказан по-късно и от съда, че е нарушен „ Закона за закона на потребителите “ в частта, която урежда известия за понижение на цените на избрани продукти. Същият споделя, че понижения се афишират посредством слагане на новата цена до предходната, която е зачертана, посредством думите " нова цена " и " предходна цена ", последвани от съответните суми, или посредством изтъкване на % на понижението, като новата цена се слага до предходната цена, която е зачертана. 

В случая нищо от тези условия не било изпълнено, само че „ Монтекристо Ритейл БГ “ обжалвал наложената глоба пред Районен съд-Пловдив. Съдът удостоверил акта на Регионалната дирекция по „ Контрол на пазара “, по тази причина компанията препратила разногласието към втора инстанция.

Административен съд-Пловдив обаче кредитирал доверие на магистратите от първоинстанционния състав и го оставил в действие. Постановил още разноските по делото да бъдат поети от сдружението, което ще би трябвало да заплати на дирекцията сума от 80 лева. Решението е дефинитивно и не предстои на обжалване.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР