Макар Община Пловдив да загуби редица дела на последна инстанция

...
Макар Община Пловдив да загуби редица дела на последна инстанция
Коментари Харесай

Община Пловдив може да спечели войната за имота на бившата бензиностанцията до Главната

Макар Община Пловдив да загуби редица каузи на последна инстанция за парцела на някогашната бензиностанция, на метри от Главната улица,  тя може да завоюва „ войната “ единствено с още една победа в съда.
Прочетете още
Градските управляващи изгубиха и двете каузи за настояването за застрояването на имота, само че на първа инстанция Общинският съвет завоюва против притежателя за отреждането му в новия Общ организационен проект.  В него парцелът е предназначен за необятно публично озеленяване, което ще парира всевъзможни опити за строителство. Освен това Община Пловдив ще може да го отчужди, вместо да договаря със притежателя за пазарна стойност на парцела.

Административният съд отхвърли претенциите на “Ди Ес Пропърти Билд “, които са против това парцела от 367 кв.м. на кръстовището на ул. „ Дондуков ” и   „ Тодор Каблешков ” да стане за зеленина.

Магистратите одобряват  мотивите на Община Пловдив, че след отреждането му „ за зеленина “, това ще спомогне и способства за по-добра „ хармонична градска среда “. Те отхвърлят претенциите на компанията, че по този метод се лимитира правото им на благосъстоятелност, защото в тази ситуация е по-голям публичния интерес. Освен това, мнението, че има влезнал в действие Подробен устройствен план, който включва застрояване, не се преглежда от изменението на Общия организационен проект.

Решението на Административния съд може да се апелира във Върховен административен съд. Там компанията осъди Община Пловдив на два пъти поради спор за параметрите му. От компанията вършат опити да сменят предназначението, като редом с това работят да си изкарат и строително позволение при сегашните параметри.

С едно от решенията на Върховен административен съд от компанията можеха да трансформират статута, който да планува ново ниско застрояване с 3 етажа и височина корниз - до 10 м. Проектът компанията предвиждаше разполагане на зарядна станция за електрически автомобили, обекти за публично обслужване и търговия към нея на първи етаж и обекти за публично обслужване на идващите етажи.

Фирмата има и друга виза схема за планиране от 2021 година, която им разрешава до 10% застрояване. Въпросният план, който е възложен на Община Пловдив планува свободно застрояване на височина от близо 10 метра на повърхност от 36 кв.м, а отреждането да е за кафе-аператив. Предвижда се алея, а останалата част да бъде оставена по този начин – без застрояване.

Ако новото решение за Общ устройствен план влезе в действие, то Община Пловдив може да стартира отчуждителни процедури.

 

 

 

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР