Комисия в Конгреса на САЩ гласува за включване на изменение,

...
Комисия в Конгреса на САЩ гласува за включване на изменение,
Коментари Харесай

Гърция лобира за блокиране на доставките на американски F-16 за Турция


Комисия в Конгреса на Съединени американски щати гласоподава за включване на изменение, препоръчано от конгресмена от гръцки генезис Крис Папас в Закона за позволения за национална защита (NDAA) за фискалната 2023 година, което ще забрани продажбата на самолети F-16 или комплекти за рационализация такива самолети на Турция, в случай че не са изпълнени избрани условия, написа електронното англоезично издание на гръцкия вестник " Катимерини ".

Поправката изисква американският президент да удостовери, че " сходен трансфер е в националния интерес на Съединените щати " и изисква " предприемане на съответни стъпки, с цел да се подсигурява, че такива F-16 не се употребяват от Турция за многократни неразрешени навлизания във въздушното пространство на Гърция ".

Изменението обаче оставя отворен прозорец, който разрешава на президента да анулира рестриктивните мерки, в случай че удостовери пред Конгреса, че това е в жизненоважен интерес на националната сигурност на Съединени американски щати. В този случай президентът би трябвало да даде в детайли изложение на съответните ограничения, които са подхванати, с цел да се подсигурява, че оръжията на Съединени американски щати не се употребяват за нарушение на суверенитета на различен член на НАТО.

Конгресмените Папас и Франк Палоун в началото внесоха две ремонти, с цел да усилят вероятността най-малко една да бъде утвърдена. Двете ремонти в последна сметка бяха комбинирани в една, която беше призната. Следващият стадий ще бъде представянето му на пленарната зала за утвърждение, което се чака към края на месеца.

В Атина в сряда гръцкият външен министър Никос Дендиас повтори твърдия стратегически избор на гръцкото държавно управление да осведоми съдружниците и сътрудниците си за провокациите на Турция.

Говорейки пред парламентарната непрекъсната комисия по национална защита и външни работи, Дендиас сподели, че " изяснихме, че това държание не е задоволително по никакъв метод ".

" Полезно е да посочим това на нашите сътрудници, с цел да няма илюзии ", сподели той, като напомни за карта, показана през уикенда от турския младши съдружен сътрудник Девлет Бахчели, която демонстрира източните егейски острови и остров Крит като турски територии.

" Неща, които преди няколко години, може би по-малко от няколко години, биха се смятали за истински или немислими, в този момент са част от дневния ред на държанието на прилежащата страна ", сподели той.

Междувременно началникът на Обединения комитет на началник-щабовете на гръцките въоръжени сили Константинос Флорос посети завода на Lockheed Martin в Съединени американски щати и индустриалната линия за пето потомство самолети F-35, които Гърция има намерение да закупи.

Припомняме, че през май Ердоган разгласи, че няма желание да се среща още веднъж с гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис след рецензиите на гръцкия водач към Турция при неотдавнашното му посещаване в Съединени американски щати.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР