Комисия към Белия дом, в сътрудничество с НАСА, вече е

...
Комисия към Белия дом, в сътрудничество с НАСА, вече е
Коментари Харесай

Първи стъпки за регулиране на космическата индустрия

Комисия към Белия дом, в съдействие с НАСА, към този момент е подготвила нормативна рамка

Съединени американски щати изготви закон за комерсиалните галактически услуги, които стават все по-многобройни (снимка: CC0 Public Domain)

Крайно време е бъде основана и въведена регулаторна рамка за новите търговски галактически действия – процъфтяваща промишленост, която се чака да нарасне експоненциално през идващите няколко години. Този път водеща роля, наподобява, ще има Белият дом.

Националният галактически съвет на Белия дом предложи на Конгреса Закон за разрешаване и контрол на новите галактически действия в частния бранш. Законодателното предложение ще раздели регулаторните пълномощия по отношение на галактическите действия в частния бранш, които не са контролирани от съществуващите системи, сред няколко министерства – на превоза, на търговията, на защитата. Вицепрезидентът Камала Харис разгласи Рамката за позволение и контрол на новите галактически действия на Съединени американски щати като съпътстващо деяние към законодателното предложение.

Съединени американски щати изпреварват Европейски Съюз

По света има голям брой галактически организации, като множеството правила са открити в световен мащаб и възприети от всички регулатори – доста преди внезапния скок в комерсиалната галактическа активност напоследък.

Сега обаче, когато непрекъснато се тестват и пускат в употреба нови и нови галактически услуги и действия, несигурността във връзка с регулирането на тези действия ще може „ да се отрази отрицателно както на доверието на вложителите, по този начин и на галактическата сигурност “, предизвестиха специалисти. Изглежда, че във връзка с регулирането на новите галактически услуги Съединени американски щати ще изпревари Европейски Съюз, водач в доста други сфери на актуалното софтуерно законодателство.
още по темата
„ Предложението, без да смущава съществуващите органи, ще сътвори регулаторна рамка, предопределена да обгръща предстоящите нови технологии, като в същото време обезпечава еластичност за реагиране на тези, които към момента не можем да си представим през днешния ден “, сподели Ричард Далбело, шеф на офиса за галактическа търговия към Националната океанска и атмосферна асоциация в Съединени американски щати.

Предложеният текст дава по-голяма изясненост във връзка с това кой е виновен за разрешаването и надзора на нови и зараждащи търговски галактически действия в границите на промишлеността, като разчистване на орбиталните парчета, произвеждане на галактически бази, комерсиални галактически полети с пасажери и възобновяване и потребление на галактически запаси, изясни Пам Мелрой, заместник-администратор на НАСА. Агенцията е един от сътрудниците, взели участие в създаването на новата норма.

Ролята на НАСА

„ Това предложение дава на промишлеността ясна посока за даване на орбитални услуги, като в същото време пази против интервенция в личните задачи и ползи на държавното управление, и по едно и също време с това подсигурява, че космосът продължава да бъде безвредно пространство за всички оператори “, разяснява Мелрой.

НАСА от ден на ден разчита на комерсиалната галактическа промишленост за своите задачи. По създание частната галактическа промишленост бе подкрепена от НАСА, сподели Мелрой. В резултат на това комерсиалната галактическа промишленост „ увеличи конкуренцията, понижи разноските и форсира нововъведенията на пазара “. В тази светлина намесата на НАСА в регулациите е напълно натурален и законосъобразен ход.

Министерството на превоза и Федералната авиационна администрация също поддържат предлагането на Белия дом, сподели Кевин Коулман, асоцииран админ на администрацията. По думите му, препоръчаният нормативен текст обезпечава „ контрол на здравия разсъдък “ и постанова минимални регулаторни тежести върху частния бранш на Съединени американски щати в космоса.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР