Комисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария

...
Комисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария
Коментари Харесай

Мария Габриел откри платформа за обмен на научни данни за коронавируса

Комисарят за нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел, откри европейска платформа за продан на научни данни, свързани с ковид. Платформата е част от европейския План за деяние в региона на науката и нововъведенията в битката с ковид. Тя ще разреши бърз продан на научни данни и е значима част от общите старания на Европейски Съюз да поддържа научните действия в Европа и по света. Това оповестиха от пресцентъра на Европейската комисия.

В тази връзка, комисар Габриел съобщи: „ Откриването на платформата за продан на научни данни е значима, съответна стъпка, която ще ускори координацията в битката с ковид. Базирайки се на поддръжката ни за свободен достъп до научни данни, в днешния миг е значимо да обединим данни, ускорим общите дейности и подпомогнем учените в намирането на решения против COVID-19. Само с общи и координирани проучвания и ограничения ще успеем да разберем по-бързо вируса, да го диагностицираме по- дейно и да преборим пандемията “.

Новата платформа дава свободно налична и тествана пан-европейска среда, където учените могат да резервират и споделят научни данни, например данни по отношение на ДНК на вируса, протеинови структури, данни от пред-клинични и клинични проби, както и епидемиологични данни. На платформата ще бъде обменяна и научноизследователска литература, връзка към бази данни, профилиран програмен продукт, както и управления за структуриране на информация, свързани с битката с вируса.

“Научните служащи по света работят интензивно в битката с пандемията. Същевременно никой академик, лаборатория или страна не може да реши казуса независимо. Затова подкрепяме откривателите посредством достъп до данни и опция за продан на основаните от тях научни резултати. Искам да изкажа своята признателност и поддръжка към научните служащи, които работят денонощно, с цел да намерят решения, които ще са в изгода за всички нас. Затова призовавам учените да употребяват интензивно опциите за продан на данни, които платформата дава “, разяснява комисар Мария Габриел.

Платформата е резултат от взаимната активност на ЕК, Европейския Институт за биоинформатика към Европейската лаборатория за молекулярна биология (EMBL-EBI), плановете COMPARE и Elixir, както и държавите-членки и други сътрудници.

Отдел " Преса и медии " Представителство на Европейска комисия в България /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР