Комисарят на българското участие във Венецианското биенале д-р Надежда Джакова

...
Комисарят на българското участие във Венецианското биенале д-р Надежда Джакова
Коментари Харесай

Комисарят Надежда Джакова: Българското участие във Венецианското биенале като културна дипломация

Комисарят на българското присъединяване във Венецианското биенале доктор Надежда Джакова взе присъединяване в първото издание на обучителния курс по „ Културна дипломация “.

 

Тя изнесе лекция на тематика „ Българският павилион в 60-ата интернационална художествена галерия на Венецианското биенале. Подготовката “ пред новоизбраните шефове на българските  културни центрове в чужбина, специалисти от Министерство на културата, Министерство на външните работи, Регионалния център на ЮНЕСКО за запазване на нематериалното културно завещание в Югоизточна Европа.

 

В представянето си доктор Джакова изрази визията си за механизмите на реализиране на интернационален разговор, посредством културни начинания и присъединяване на страната ни в значими конгреси за изкуство, какъвто е Биеналето във Венеция.

 

Тя показа концепцията на тазгодишното биенале – „ Чужденци на всички места “ и метода, по който тематиката е обвързана с българския план „ Съседите “. Подчерта значимостта на трайния ангажимент на Министерство на културата, наемайки за 5 години изложбеното пространство в център Дон Орионе във Венеция, трансформирайки го като разпознаваемо място за български павилион.

 

Курсът по културна дипломация е проведен взаимно от Дипломатическия институт и Държавен културен институт към Министъра на външните работи със взаимните старания на госпожа Таня Михайлова, шеф на Дипломатическия институт, и от госпожа Снежана Йовева, шеф на Държавния културен институт.

 

На форума беше изтъкнато, че точно свързаността сред културата и дипломацията е значим фактор за реализиране на общите външнополитически цели на страната ни.   

 

Подписано е и съглашение за съдействие сред Министерство на външните работи и Министерство на културата, което има за цел да сплоти напъните от основаването на  културен календар, който да служи за пример на българските културни институти зад граница. 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР